Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB), ev sahipliğinde düzenlenen Tarihi Kentler Birliği(TKB) Hatay ve Çevresi Bölge Toplantısı'nın son gününde kent kimliğine, kültürel kalkınmaya ve gelişim stratejileri gibi konulara dikkat çekildi.
Antakya Ottoman Palace Otel'de düzenlenen toplantıya Osmaniye Valisi Kerem Al, HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, TKB Danışma Kurulu Başkanı/ÇEKÜL Vakıf Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu Üyesi/Şehir Plancısı A. Faruk Göksu, ÇEKÜL Vakfı/Şehir Plancısı Esra Karataş, TKB Genel Sekreteri ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan, başka illerden gelen ilçe belediyeleri temsilcileri, kamu kurum kuruluşu temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.
İlk olarak konuşan ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu Üyesi/Şehir Plancısı A. Faruk Göksu, bir bölgenin gelişimi için 10(K) kuralına dikkat çekerek "Kent kimliği, değerleri, sosyal ve kültürel değerleri gelecek taşımak istiyorsak bu 10K kuralını uygulamalıyız. Bu kuralları şu şekilde sıralayabiliriz: Kesişim(sınırsız sınırlar), Koridor(tarihin izinden), Kıyı(su yaşamı), Kır(Bereket coğrafyası), Koalisyon(kentten kente), Kaynaşma(uygarlıklar buluşması), Keşif(geçmişin bilinmeyenleri), Katma değer, Köprü, Katman. Bu kuralları her bölge için uygulamamız gerekiyor" dedi.
Doğa ve kültür öncelikli bölgesel yol haritalarına dikkat çeken ÇEKÜL Vakfı/Şehir Plancısı Esra Karataş, kültürel rota uygulama esasları çerçevesinde doğa ve kültürel kalkınmayı sağlamak için yerele özgü değerleri ve kavramların çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. Konuşmasının devamında Karataş, Çukurova, Gaziantep, Kelkit Havzası, Yeşilırmak Havzası, Niksar ve çevresinde yaptıkları mekansal planlama rehberleri çalışmasının niteliklerini anlattı.
Payas'ın tarihi dokusu ve stratejik önemine değinen Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi ve Payas Kalesi tarihi misyonu hakkında detaylı bilgiler vererek, yapılan yapısal onarımlar ve restorasyonların sürecine değindi.
Kara: Ülkenin Değerlerine Farkına Varılmalı
Farklı illerden gelen ilçe belediyesi temsilcilerinin konuşmalarının ardından kısa bir konuşma yapan Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Tarihi Kentler Birliği'nin kurulduğu günden bu yana önemli işler yaptığını söyleyerek, "Bir şehrin bütüncül olarak yönetiminde tüm kamu kurum ve kuruluşların birlikte hareket edebilme yeteneğine sahip ve uyum içinde olabilmesi büyük önem arz ediyor. Bu ülkenin değerlerini, var olan güzelliklerini ve yapısını bulmak, ortaya çıkartmak onu değer halinde bir şekilde servis edebilmek önemli bir şeydir. Bunun içinde farkında olmak lazım." ifadelerine yer verdi.
Başkan Savaş: Değerlerimize Sahip Çıkmayı Öğreniyoruz
Son olarak konuşan HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Kendilerine aksiyon, reaksiyon ve farkındalık konularında en çok destek olan Tarihi Kentler Birliği'nden çok şey öğrendiklerini belirterek; "Tarihi Kentler Birliği sayesinde nezaketi, zarafeti, sahip çıkmayı öğreniyoruz bunun yanında farklı illerle ve ilçelerle kardeşlik bağı kurmayı öğreniyoruz. 2010 Şubat ayından itibaren Metin hocamızla yol almaya başladık. O günden bu yana çok güzel işler çıkardık. Hatay halkının tarihi dokusunun farkında olmasını istedik. Saint Pierre Kilisesi'nden itibaren bizim Havramızın, Camiimizin ve Katolik Kilisemizin olduğu noktalardan meydana kadar 5 bin kişilik "Kültürel Miras Yürüyüşle" tarihi dokuya dikkat çektik." dedi.
İlk restorasyon çalışmalarını Çankaya ve Örnek Sokak'ta yaptıklarını hatırlatan Başkan Savaş, bununla birlikte Uncular Sokak'ta ve Uzun Çarşı gibi önemli noktalarda çalışmalar yapıldığını belirterek, yapılan projeler hakkında bilgilendirmede bulundu.
Alacakları çok yol ve atacakları çok adımlarının olduğunu söyleyen Başkan Savaş, "Bu konuda Tarihi Kentler Birliği'ne ihtiyacımız var. Bu ihtiyaç halinde destek olurlarsa bizim yapacak çok çalışmamız olacak. İnşallah Büyükşehir olarak Hatay'a farklı çalışmalar kazandırmak için daha da hakkımız olacak. Belediyecilik sadece alt yapı, üst yapı ve yol değildir. Bunun dışında belediyecilik şehrin ekonomisi, kültürel varlıkları, tarihi ve doğa güzellikleri, sanayisi ve tarımını bütüncül bir şekilde düşünmek ve geleceğe taşıyacağız." dedi.
Hatay Valisi Ercan Topaca'nın da katılımıyla düzenlenen kısa bir kent gezisiyle son bulan programda Başkan Savaş ile eşi Nazan Savaş, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, TKB temsilcilerinin yanı sıra diğer konuklar Habib-i Neccar Camii, Örnek Sokak, Kurşunlu Han ve Uzun Çarşı'da yapımı tamamlanan ve devam eden restorasyon çalışmalarını incelemelerde bulundular.