Van Büyükşehir Belediyesi, kentin en büyük sorunu olan ulaşım sorununu en aza indirmek için toplu ulaşım sistemine geçti. Kentin ulaşım sorununa yönelik alımı yapılan 32 adet akıllı otobüs törenle hizmete alındı. Törende konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, kentte yaşanan ulaşım sorununu ortadan kaldırmak için yeni otobüsler aldıklarını ve bu otobüslerle kentte rahat bir nefes aldıracaklarını ifade etti.

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından ihalesi yapılan ve alımı gerçekleştirilen 32 akıllı otobüs için tanıtım töreni yapıldı. Kentte yaşanan ulaşım sorununu en az indirmek ve vatandaşların yaşadığı ulaşım sorununu ortadan kaldırmak için harekete geçen belediye, kentte ilk defa mor ve erguvan renkte 32 yeni akıllı otobüs getirdi. Güzergahları belirlenen ve akıllı kart ile yurttaşların hizmetine sunulan otobüslere her yıl ilave otobüsler eklenilerek büyük bir otobüs filosu kentte halkın hizmetine sunulacak.

Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait garaj amirliğinde düzenlenen otobüs tanıtım törenine Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya, İpekyolu, Erciş, Gürpınar, Saray ve diğer ilçe belediye eş başkanlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Otobüslerin halkın hizmetine sunulmasına ilişkin düzenlenen tanıtım töreninde konuşan VBB Eş Başkanı Bekir Kaya, kentte yaşanan ulaşım sorununu ortadan kaldırmak için yeni otobüsler aldıklarını ve bu otobüslerle kentte rahat bir nefes aldıracaklarını ifade etti.

Halkın hizmetine sunulması için alımı gerçekleştirilen 32 akıllı otobüs için düzenlenen tanıtım törenine değinen Kaya, “Bugün otobüslerimiz için kısa bir tanıtım yapacağız. Kentimizde yaşanan ulaşım sorununu yakından takip ediyoruz, bu sorunun çözümü için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Yaşanan ulaşım sorunun çözümü için geçmişten beri bir takım çalışmaların içerisindeydik. Bu çalışmaların bir kısmı deprem dönemine denk geldi. Yine maddi imkansızlıklardan kaynaklı bazı çalışmaları ertelemek durumunda kaldık. Ama kentimizin Büyükşehir olması ardından belediye olarak toplu taşımaya ciddi bir şekilde müdahil olması gerektiğine karar verdik. Bu otobüslerimizi de bunun için alımını gerçekleştirdik. Daha önceden de belediyenin bazı yetkileri vardı, ama yetkiler sadece denetleyici pozisyonundaydı. Belediye daha önce toplu taşıma yapmıyordu. Ama bu otobüslerin alımından sonra artık toplu taşıma yapacağız. Bu kısmen de olsa daha başlangıç. Bununla birlikte kentimizin master ulaşım planını çıkarıyoruz. Kentimizin özellikle deniz taşımacılığı yapılması konusunda nasıl bir seyir izleyeceği konusunda tartışmalarımız devam ediyor.” diye konuştu.

Yeni alımı yapılan otobüslerin az da olsa kentte yeni bir soluk ve nefes aldırtacağını belirten Kaya, kentte daha önce yapılmış olan fizibilite çalışmalarının ileriye dönük yapılmadığından kaynaklı ulaşımda ciddi sorunların yaşandığını ifade ederek, bu sorunları da ortadan kaldırmaları için planlamalar yapıldığını ve bu planlamaların da zamanla hayata geçirileceğini kaydetti.

Yapılan konuşmalar ardından Çoban, Kaya ve beraberindekiler otobüslere binerek şehir turu attı. Alımı gerçekleştirilen otobüsler her gün belirlenen güzergahlar arasında 06.00 – 24.00 saatleri arasında halka ulaşım hizmeti sunacak.

Alınan 32 otobüs 12 metre uzunluğunda, engelli yurttaşlara uygun tasarlanmış, son teknoloji donanımlı, 28 koltuk olmak üzere 101 yolcu kapasitelidir. Otobüslerden 5'i Erciş Belediyesi bünyesinde diğerleri ise Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışacak. Haziran ayına kadar bilet sistemi ile çalışacak otobüsler, Haziran ayından sonra akıllı bilet sistemine geçecek.

Bilet satış noktaları ise şöyle; Halk Eğitim Merkezi Önü, Şişli Öğretmenevi Önü, Sanat Parkı, Feqiye Teyran Parkı, Musa Anter Parkı, Edremit Eski TOKİ, Edremit Yeni TOKİ, Bölge Hastanesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi