Erzurum Merkez Yakutiye Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmalarını mahalle statüsündeki köylerde de başlattı. Yazıpınar köy muhtarlığının talebi üzerine Yakutiye Belediyesi, terk edilmiş ev, ahır ve samanlıklardan oluşan 17 yapıyı yıkarak, enkazını köy dışına taşıdı.

Belediye Başkanı Ali Korkut, köy, mahallelerde ortak projeyle daha çağdaş bir yapılaşmanın zorunluluk olduğunu söyledi. Korkut, kentsel dönüşüm çalışmalarını köylerde muhtarların talebi üzerine gerçekleştirdiklerine işaret ederek, "Köy muhtarı Adnan Albayrak ve köylülerin talepleri doğrultusunda terk edilmiş ev, ahır, samanlıklardan oluşan 17 bina, belediyemiz ekipleri tarafından yıkıldı. Köy, mahallelerimizden gelen talepleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Yazıpınar mahallemizde harabeye dönmüş yapıları temizledik, ancak bir şeye dikkat çekmek gerekiyor; o da köy, mahallelerimizde yapılaşma kalitesi çok düşük. Buralar için iyi bir çalışma ve düzenli bir yapılaşma günümüzde zorunlu. Çağdaş bir köy, mahalle zorunluluk. Onların yaşam kalitesinin yükselmesi gerekiyor. Bunun için bir çalışma yapmak, sakinlerin de katılımı sağlanabilirse yeni şeyler yapmayı arzuluyoruz. Belki yeni köyler kurulmalı, belirli standartlar dikkate alınarak yeni yapılaşma sağlanmalı. Ahır, samanlık gibi yapılar oturma alanlarının dışına çıkarılmalıdır. Bu düşüncelerimizi paylaşmak, onların da katılımı ve onayını alabilirsek çağdaş köyler oluşturmayı düşünüyoruz." dedi.

Tamamının göç nedeniyle sahipsiz olduğu belirtilen yapıların, köy görünümünde olumsuzluk oluşturduğunu belirten muhtar Albayrak ise "Belediye Başkanımız Ali Korkut'a konuyu aktardık, olumlu karşıladılar. Köy içerisinde ev, samanlık, ahır ve benzeri şekilde kullanılan ancak terk edilmiş ve harabeye dönüşmüş binalar çirkin görünüm oluşturuyordu. Göç, köylerde böyle bir durumun çıkmasına yol açıyor. Başkanımız bize destek oldu. Çirkin görünümden kurtulduk." diye konuştu.