Almanya'da Federal Hükümet’in, belediyelerin alt yapı yenileme çalışmalarını desteklemek için hazırladığı ‘Yatırım Paketi’nden büyük şehirlerin oldukça kazançlı çıktığı, buna karşılık küçük belediyelerin eli boş döndüğü ortaya çıktı.

Şehir yönetimlerinin, örneğin okul gibi kurumları onarma, modernize etmeleri için hazırladığı paketten büyük şehirler hatırı sayılır paylar alacak. Paketten Kuzey Ren Vestfalya’daki (KRV) büyük şehirler Köln, Duisburg, Dortmund ve Essen gibi kentler önemli miktarlarda paylar alırken, birçok küçük belediyenin eli boş kalacak gibi görünüyor.

Yatırım Paketi toplam 3,5 milyar Euro’dan oluşuyor. 2018 yılına kadar, KRV’deki belediyeler söz konusu paketin yaklaşık üçte birini, yani 1,1 milyar Euro’sunu alacak. Oradan temin edilen kaynak ise kentlerde acil olarak yapılması gereken alt yapı yenileme ve modernize etme çalışmalarına harcanacak. Bunların arasında anaokulları, okullar, hastaneler yer alıyor. Bu kapsamda, 30 Haziran 2015’ten sonra başlayan kamu kurumlarındaki tüm yenileme çalışmaları mali olarak desteklenecek.

KRV Eyalet Meclisi söz konusu yardımın kentlere paylaştırılması için çıkardığı yasa tasarısında, mali desteğin yüzde 54’ünün, yani 602 milyon Euro’nun büyük şehirlere aktarılmasını kararlaştırıyor. Bu büyük şehirlerde ise eyalet toplam nüfusunun yüzde 40’ı yaşıyor. KRV İçişleri Bakanı Ralf Jäger’e göre kaynağı dağıtmadaki kriterler; gelir gücü ve sosyal harcamalar. Örneğin işsizlik için yapılan harcamalar göz önünde bulunduruluyor. Ancak Alman Şehirler Birliği ise önerilen paylaştırmanın Anayasaya aykırı ve çifte standartlı buluyor.

Şehirler Birliği’nin hesaplaması ve KRV Hükümeti’nin tasarısı karşılaştırıldığında büyük şehirler vatandaş başına 93 Euro yerine 115 Euro alıyor. Buna karşılık küçük belediyeler ise 40 Euro yerine 35 Euro alıyor. Taşradakiler her bir vatandaş için ise 15 Euro yerine sadece 5 Euro düşüyor.