Bursa’da 10 numara yağ kullanılması ve araçların eski olması gibi nedenle sürekli şikayet konusu olan özel halk otobüsleri, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle çevreci olarak bilinen Euro5 motora sahip araçlarla yenileniyor. Kent içi toplu ulaşımda yaygın olarak kullanılan özel halk otobüslerinden ilk etapta 20’si yenilenirken, yılbaşına kadar bütün araçların son model yeni araçlarla değiştirilmesi amaçlanıyor.

Büyükşehir Belediyesi, ortalama yaşı 13-15 olan özel halk otobüslerinin de yenilenmesine öncelik etti. Özellikle yakıt olarak 10 numara yağ kullanılması yüzünden çevre kirliliğine yol açan ve bu noktada sürekli şikayet konusu olan özel halk otobüslerinin yenilenmesi için düğmeye basıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin Özel Halk Otobüsçüleri Odası ile vardığı mutabakat sonucu 10 numara yağ kullanılması yasaklanırken, otobüslerin de yenilenmesine yönelik ilk adım atıldı. Euro5 motor özelliği ile çevreci olarak bilinen son model otobüsler, eski otobüslerin yerini almaya başladı. İlk etapta alınan 20 otobüsün lansmanı BUTTİM fuar alanında yapıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, toplu ulaşımda en önemli sorunlardan birinin özel halk otobüsleri olduğunu hatırlatarak, gerek 10 numara yağ yakılması ve araçların eski olması gibi nedenlerden dolayı sürekli şikayetler aldıklarını söyledi. Altepe, önemli bir eksikliğin araçların yenilenmesiyle telafi edildiğini kaydetti. Bursa’nın yaşam kalitesi açısından Türkiye’de birinci, ekonomik büyümede ise dünyada 4’ncü olduğunu ifade eden Altepe, “Kalite kenti Bursa’ya yakışmayan görüntüler de artık ortadan kalkıyor. Bir türlü çözülemeyen sorun artık çözüldü. Halk Otobüsçüleri Odamızla anlaşmaya vardık. Çünkü hepimizin hedefi tek. O’da kaliteli hizmet. Bu araçlarda yağ yakılamayacak. 13-15 yaşındaki araçlar vardı artık onlar yavaş yavaş trafikten çekilecek. Yerlerine son model çağdaş, kaliteli araçlar gelecek. Kalite kenti olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bursa’mızın caddelerinde pırıl pırıl yeni araçlar çalışacak. Hem esnafımıza hem de daha kaliteli hizmet alacak olan vatandaşlarımıza hayırlı olsun.” diye konuştu.

BESOB Başkanı Arif Tak ise karşılıklı sevgi ve hoşgörü içinde sorunların çözüleceğini dile getirdi. Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Sadi Eren de toplumun büyük bir kesiminin güne toplu taşıma araçlarında başladığını hatırlatarak, kalite ve konforun büyük önem taşıdığını vurguladı.