Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, şehirde yok olmak üzere olan tarihi evlerden 5 tane yaparak turizme kazandıracak. Kalecik mahallesinde yapılacak tarihi evlerde Van’ın önemli simgeleri haline gelen Van kahvaltısı, Van kilimi, gümüş savat işlemeciliği gibi değerlerin tanıtım ve pazarlamasına yer verilecek.

Van’ın tarihi evleri 2011’de meydana gelen iki büyük depremle birlikte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Çok az sayıda bulunan evler kendi kaderine terk edilmişken, Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yeni bir proje hazırladı. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı(DAKA)’nın destek verdiği proje, Kalecik Mahallesinde yapılacak 5 örnek evle tekrardan turizme kazandırılacak.

Van’ın önemli tarihi değerlerinin olduğunu belirten İl Kültür Turizm Müdürü Muzaffer Altuğ, “Şuan Van Evi olarak bir tek kalede örneğimiz var. Van Kültür Turizm Müdürlüğü ile DAKA ile birlikte bir proje geliştirdik. 5 tane Van evini şuanda Tuşba Belediyesi’ni de ortak ederek Kalecik Köyü’nde yapma planımız var. Bu kaledeki evin aynısının 5 tanesini Kalecik’in bir seyir alanına yapacağız. Her bölümünde Van ile ilgili simgeleşen bir geleneği canlandıracağız. Evlerde gümüş savat, Van kahvaltısı, yöresel yemeklerin, kilimlerin olduğu evler olacak. Buraya gelen insanlar buranın kültürü ile Van’ı yaşasın. Van’ın kültürünü orada birebir görsünler. İşte böyle güzel bir projemiz var.” dedi.

Altuğ, bir ay süre zarfında bu projenin hayatta geçirileceğini belirtti.