Afyonkarahisar’da tüketiciler geçen yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘Alo Gıda 174’ hattına 726 adet ihbarda bulundu. 43 işletmeye idari para cezası uygulandı. Ayrıca, Afyonkarahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından da geçen yıl gıda satış ve üretim yapan işletmelere 8 bin 332 adet kontrol gerçekleştirildi.

Afyonkarahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, halkın daha sağlıklı, hijyen ve güvenebilir bir gıdaya ulaşabilmesini sağlamak amacıyla gıda denetimlerine devam ettiklerini söyledi. Arap, yapılan resmi kontroller sırasında bin 151 adet ürün numunesinin ve 288 adet yem numunesinin alınarak Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüklerin de analizlerinin yaptırıldığını kaydetti. Arap, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre 213 adet işletmeye idari para cezası uygulandığını anlattı.

Ayrıca, gıda güvenliğini sağlamak için bakanlık tarafından 6 yıl önce faaliyete geçirilen ‘Alo Gıda 174’ hattına gelen şikayetlerin değerlendirildiğini belirten Arap, “Tüketicilerin gıdayla ilgili şikayetleri telefon ve internet aracılığıyla iletmektedir. 2014 yılında 415 adet satış yeri, 189 adet üretim yeri, 122 adet toplu tüketim yeri olmak üzere 726 adetbaşvuruda bulunulmuştur. Yapılan başvurular sonucu resmi kontroller yapılmış olup, 43 işletmeye idari para cezası kararı uygulanmıştır. Yapılan resmi kontrollerin sonuçları başvuruda bulunan kişilere bildirilmiştir.” dedi.

Hüseyin Arap, ayrıca ihraç edilen ürünler için gıda güvenliği sağlık sertifikası tanzim edildiğini 2014 yılı içerisinde 438 adet ihracat sertifikası düzenlendiğini ihracatçı firmalar tarafından toplam 5 bin ton ve 1,3 milyon lira ürün ihracatı yapıldığını anlattı.