Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Ahilik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Kazım Ceylan Meslek Yüksek Okulunda verdiği konferansta, "Ahilik Türk dünyasının ortak paydası olacaktır." dedi.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Ahilik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Kazım Ceylan, konuşmacı olarak katıldığı, AEÜ Meslek Yüksek Okulunda gerçekleştirilen konferansta, Ahilik medeniyetimizin en önemli dinamiklerindendir. Sadece bir esnaf teşkilatlanması değil, aynı zamanda bir devlet ve hayat felsefesidir. Ahilik teşkilatı da Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde sosyal, kültürel, siyasi, ekonomik, dini, askeri ve benzeri alanlarda etkilenmiş sivil bir toplum örgütlenmesidir. Ahiler imanı amele dönüştürerek ahlakımızın, karakterimizin, ticaretimizin şekillenmesini sağlamıştır. Denilebilir ki, Anadolu’nun vatanlaşmasını, Osmanlı’nın ‘cihan devleti’ olmasını sağlayan temel kuruluştur.” diye konuştu.

Ahiliğin günümüzde de sadece Türkiye’de değil bütünüyle kültür coğrafyasında etkin hale getirilmesi gerektiğine değinen Öğr. Gör. Kazım Ceylan konuşmasında, "Değerlerimizi paylaşan dost ve kardeş ülkelerle ortak payda oluşturulmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Kapitalizmin ve sosyalizmin kıskacında bunalan bütün insanlığın Ahiliğin taşıdığı değerlere ihtiyacı vardır. Bu sebeple biz, AEÜ Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak, Ahili Türk dünyasının ve Kültür dünyamızın ‘Ortak Paydası’ yapabilmek amacıyla TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın desteği ile bir dahilinde bilim adamlarıyla birlikte ahiliği anlatacağız.” sözlerine yer verdi.

"Geçen yıl, Tataristan’ın başkenti Kazan’da Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresinde, Eskişehir’de Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi'nde, Kazakistan’ın Almatı Kariyer Üniversitesinde, Makedonya Üsküp Uluslararası Balkan Üniversitesinde, İspanya ve Fas’ta, Ahiliği medeniyetimizin en önemli dinamiği olarak anlatmıştık. Anlattığımız bütün yerlerde Ahilik büyük ilgi ve kabul gördü” sözleriyle konuşmasını sürdüren Öğr. Gör. Kazım Ceylan, bu yıl da yine TİKA’nın desteği ile Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Bosna-Hersek ve Romanya’da Ahiliği anlatacaklarını söyledi.

Öğr. Gör. Kazım Ceylan konuşmasının sonunda, "İnsanlığın Ahiliğin taşıdığı milli, İslami ve evrensel değerlere çok ihtiyacı vardır. Kapitalist sistemlerdeki aşırı hırsın da, sömürme olgusunun da, sosyalist sistemdeki insanı horlayan, aşağılayan bir makine gibi gören maddeci anlayışın panzehri Ahiliktir." dedi.