Birleşmiş Milletler’in (BM) Cenevre ofislerinde staj yapmak için Yeni Zelanda’dan gelen genç stajyer, bütçesi yeterli olmadığı için kalacak yer bulamadı ve geceleri park ve çadırlarda geçirmeye başladı. BM’den ücretsiz staja kabul edildiği için herhangi bir geliri olmayan David Hyde, ücretsiz işine tepki göstererek istifa etti.

Birleşmiş Milletler’de her yıl yüzlerce yeni mezun tecrübe edinmek ve kendisine kalıcı bir iş imkanı elde edebilmek için staj yapıyor. Altı ay veya daha kısa sürelerde gerçekleşen stajların yaklaşık yüzde 70'inde stajyerlere herhangi bir ücret ödenmiyor. Cenevre gibi dünyanın en pahalı şehirlerinden birinde tek kişinin aylık geçim standartı 2 bin doların üzerinde seyrediyor. Ayrıca az sayıdaki konut sayısı sebebiyle kısa dönem kiralamalarda ücretler daha da yükseliyor.

Yeni Zelandalı 22 yaşındaki genç üniversite mezunu David Hyde’ın yaşadıklarını aslında her yıl binlerce kişi yaşamaya devam ediyor. BM’nin stajyer maaşı vermemesinin yanında ulaşım ve sağlık gibi zorunlu harcamalara da katkıda bulunmamasını eleştiren Hyde, staj başvurusunun kabul edilmesinden sonra bu şartları bildiğini fakat geldikten sonra herhangi bir çözüm üretemediğini açıkladı.

İsviçre’de stajyer bile olsa çalışan herkesin belirli bir seviyede maaş almasını öngören yasalar mevcut. Fakat Birleşmiş Milletler'in ayrı statüsü gereği stajyerler ülkedeki mevcut çalışma yasalarına dahil olmuyor. Ücretsiz stajı kabul eden genç mezunlar ise CV’lerinde önemli bir tecrübe katmış olmakla yetiniyorlar.