Aktif Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Veysel Öncel, öğretmene tutturulan nöbetin hukuk ilkelerine, öğretmenlik mesleğinin gereklerine uygun olmadığını ve karşılığında öğretmene bir ücret ödenmediğine dikkat çekti. Hukuk sisteminde öğretmenlerin nöbet görevlerini düzenleyen ortak yasal bir düzenlemenin olmadığını belirten Öncel, “1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun öğretmenlik başlıklı 43. maddesi ‘Öğretmenlik, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.’ hükmünü içermektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere öğretmenin asli görevi eğitim ve öğretimdir. Öğretmenin görevleri arasında sayılmayan nöbet kavramı, kanunun hiçbir yerinde de geçmemektedir.” dedi.

ÖĞRETMEN BİR GÜVENLİK GÖREVLİSİ DEĞİLDİR

Öğretmen bir güvenlik görevlisi olmadığına vurgu yapan Öncel, şunları kaydetti: “Hiçbir öğretmen, öğretmenlik mesleğine yönelik bilgi ve donanımın kazandırıldığı okullarda ya da programlarda, nöbet görevi ile ilgili hiçbir eğitim almamaktadır. Buna rağmen nöbet tutmaya mecbur edilen öğretmen, nöbeti süresince mesleğiyle değil güvenlik işlemleri ile uğraşmak zorunda kalmakta, hatta yaşanan olaylar nedeniyle fiziksel veya sözlü saldırılara hedef olmaktadır. Uygulama bırakın güvenlik sağlamayı, öğretmenin kendi güvenliğini de tehlikeye atmaktadır. Devletin güvenlik görevini de öğretmenlere yıkarak, onların olası saldırılar karşısında hedef haline getirilmesi kabul edilemez.”

Aktif Eğitim Sen olarak karşılıksız emek sömürüsü anlamına gelen nöbet uygulamasına karşı çıktıklarına değinen Öncel, hükümeti ve MEB’i biran önce hakkaniyetli bir şekilde öğretmene yakışır bir düzenleme yapmaya çağırdı.