Aktif Eğitimciler Sendikası Konya Şube Başkanı Salih Uysal, hukuk sisteminde öğretmenlerin nöbet görevlerini düzenleyen yasal bir düzenleme bulunmadığını belirterek öğretmenlerin asli görevlerinin eğitim ve öğretim olduğuna dikkat çekti. Uysal, öğretmenlere, bahçe ve okul içinde güvenlik görevlisi gibi nöbet tutturulmasının hukuka aykırı olduğunu ve öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmadığını vurguladı.

Aktif-Sen Konya Şube Başkanı Uysal, dernek üyeleriyle birlikte Camlı Köşk’te yaptığı basın açıklamasında, öğretmenlik mesleğinin son yıllarda hem maddi hem de manevi açıdan ciddi bir itibar kaybına uğradığını vurguladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın hukuksuz ve mesleki esaslara aykırı uygulamalarının da bu erozyona zemin hazırladığı aktaran Uysal, "Bu uygulamalardan birisi de öğretmene okullarda nöbet tutturulmasıdır. Öğretmene tutturulan nöbet ne hukuk ilkelerine, ne de öğretmenlik mesleğinin gereklerine uygun olmadığı gibi karşılığında öğretmene bir ödeme de yapılmamaktadır." şeklinde konuştu.

ÖĞRETMENE NÖBET, ANGARYA VE ZORLA ÇALIŞTIRMADIR

Okullarda öğretmenlere güvenlikçi gibi nöbet tutturmanın hukuksuzluğunu vurgulayan Uysal, “Hukuki dayanaktan yoksun, mesleğe aykırı nöbet uygulaması, mevcut şekliyle öğretmene dayatılan bir angarya ve zorla fazladan çalıştırmadır. Diğer bütün mesleklerde, nöbet karşılığında ek ödeme yapılmaktadır. Ancak öğretmene fazladan iş yükü getiren bu külfet karşılığında hiçbir ek ücret ödenmemektedir. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 'Öğretmenlik' başlıklı 43. maddesi 'Öğretmenlik, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.' hükmünü içermektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere öğretmenin asli görevi eğitim ve öğretimdir. Öğretmenin görevleri arasında sayılmayan nöbet kavramı, kanunun hiçbir yerinde de geçmemektedir. Yürürlükte bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 3. maddelerinde yönetmeliğin hazırlanmasına dayanak gösterilen 222, 573, 652, 1739 ve 5580 sayılı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerin hiçbirisinde nöbet kavramı geçmemektedir." dedi.
ÖĞRETMENLER GÜVENLİK GÖREVLİSİ DEĞİLDİR
Öğretmenlerin güvenlik görevlisi olmadığına dikkat çeken Uysal daha sonra şunları söyledi: “Bu tablo ortada iken, okullarda ihtiyaç duyulduğunda konuyu temel bir hukuki çerçeveye oturtmak yerine yönetmelik gibi geçici ve yüzeysel düzenlemelere gidilmektedir. Öncelikle açık ve net bir hukuki zemin oluşturulmalıdır. Bönet hizmeti anaokulundan liseye kadar eğitimin her kademesini kapsayacak şekilde ortak-yasal bir zemine dayandırılmalı, uygulamadaki farklılıklara ve idarecilerin keyfi davranışlarına imkan verilmemelidir. Bir öğretmene haftada birden fazla nöbet verilmemelidir.”