Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Burdur Şube Başkanı Orhan Çiğdem, sağlıklı toplumların bağımsız bireylerle oluşabileceğini söyledi.

Ülke genelinde kötü alışkanlık düzeyinde ‘bağımlı’ ve ‘yatkın’ olduğu değerlendirilen öğrenim çağındaki çocukları, sendika üyeleri vasıtası ile bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen programda konuşan Orhan Çiğdem, eğitim politikalarını eleştirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın izlediği hatalı ve kimi zaman da maksatlı politikaları yüzünden eğitim sistemimizde birçok problemin oluştuğunu ifade eden Çiğdem, bunların çözümü için sendika olarak durumdan vazife çıkarıp, gençleri tehdit eden, tütün, alkol, uyuşturucu, madde, hap, sanal, teknoloji ve ekran bağımlılıkları konularında çalışması başlattıklarını söyledi.

Çiğdem, "Ülkemizin çok problemi var. Ancak bunların en tehlikelilerinim başında kötü alışkanlıklar geliyor. Ne yazık ki son yıllarda yapılan istatistikler, özelde milli eğitim sistemimizin, genelde de ülkemizin bu konuda iyi bir sınav vermediğini gösteriyor. Yapılan araştırmalar, başta sigara olmak üzere, alkol, uyuşturucu, sanal bağımlılık gibi konularda vahim bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Son araştırmalardan birisine göre, İstanbul’da lise okuyan her yüz öğrenciden 45’i sigara, 32’si alkol, 9’u uyuşturucu kullanıyor. Özellikle kolay elde edilebilen sentetik uyuşturucularla birlikte, bu ölümcül alışkanlıkların ortaokul düzeyinde de çocuklarımızı tehdit edecek düzeylerde olduğu biliniyor. Bütün bunlara bir de son zamanlarda, internet ve sanal bağımlılık eklendi. Hatta bu bağımlılık sosyal gerçekliğin yanında tıp literatürüne de girdi artık." diye konuştu.

Anayasanın 58. maddesine göre, bireylerini zararlı alışkanlıklardan görevi olmasına rağmen, siyasi iktidarın bu konular yerine, boş gündemlerle toplumda algı operasyonları ile uğraştığını kaydeden Çiğdem, şunları söyledi: "Boşanmaların arttığı, sosyal,kültürel ve manevi değerlerin her geçen güz yozlaştığı günümüzde bir de nesilleri bekleyen zararlı alışkanlıklar eklendi. Biz de sendika olarak, bu konularda Türkiye’nin her yerinde üyelerimizle çalışma yürütüp, bu konuyu bir seferberlik havasında değerlendirip, gençlerimizi konferanslar, sosyal, kültürel, ve sportif faaliyetlerle bilinçlendirme çalışmaları ile bilgilendireceğiz. Tüm sivil toplum kuruluşlarına basın yolu ile bu konuda yapacağımız çalışmalara destek olmalarını duyuruyoruz."