Aktif Eğitimciler Sendikası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Osman Çakmak, “Şanlıurfa’nın sınavlarda son sıralarda yer almasının nedeni öğretmen açığı. Şanlıurfa’nın yaklaşık 10 bin öğretmen açığı bulunuyor.” dedi.
Aktif Eğitimciler Sendikası Şanlıurfa Şube Başkanı Osman Çakmak, yapılması planlanan öğretmen ataması ile ilgili değerlendirmede bulundu. Şanlıurfa’nın eğitinde yaşadığı sıkıntıyı öğretmen açığına bağlayan Çakmak, ülke genelinde 250 binin üzerinde atama bekleyen öğretmen olmasının eğitim sistemin en ciddi problemlerinden biri olduğunu söyledi.

“Öğretmen açığının büyük bir bölümü ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindedir.” diyen Çakmak, bu açığın ücretli öğretmen veya başka branşlardaki öğretmenlerle doldurulmasının eğitim adına acı bir tablo olduğunu ileri sürdü.

Sadece Şanlıurfa’da yaklaşık 10 bin öğretmen açığının olduğunu dile getiren Çakmak, “İlimizde derse giren bine yakın ücretli öğretmenimiz var. Bunun yanında farklı branş öğretmenlerinin doldurduğu dersleri de düşünürsek ilimizin yaklaşık 10 bin öğretmen açığı bulunmaktadır. Son bir yıldır ilimizin zorunlu hizmet bölgesi olması bir nebze olsun öğretmen sirkülasyonunu azalttı.” diye konuştu.

Kentteki sorunların da öğretmen açığını tetiklediğini vurgulayan Çakmak, bu açığın sınav sonuçlarında son sıralara gerilemeye neden olduğunu anlattı. Çakmak, “Fakat yeni atanan öğretmenlerimizle yaptığımız sohbetlerde "aldığımız maaşın en az yarısını ev kirasına veriyoruz, nasıl kalabiliriz ki" diye serzenişleri olmaktadır. En önemli eğitim çağı ilkokulda bir öğrenci 3-4 defa öğretmen değiştirebiliyor. Bu durum ilimizin yapılan Ulusal sınavlarda son sıralarda olmasının en önemli sebeplerinden biridir.” ifadelerine yer verdi.