Kuzey Ren-Vestfalya’da bir taraftan binlerce genç çıraklık eğitimi alacağı bir şirket ararken, diğer taraftan binlerce şirket de çıraklık eğitimi verecek genç arıyor. Alman Sendikalar Birliği’ne (DGB) göre çözüm tüm işletmelerin konuyla ilgili fon ayırmasını öngören bir ‘çıraklık vergisi’ kanununun çıkarılması. Zanaatkarlar Odası ise bunu şirketleri cezalandırmak olarak değerlendirerek kabul etmiyor. Siyasiler ise vaatlerini tekrarlamakla yetiniyor.

Kuzey Ren-Vestfalya'da (KRV) son eğitim sezonunda 21 bin genç çıraklık eğitim yeri bulamazken 37 bin çıraklık yerinin boş kalması tartışmaları alevlendirdi. Yıllardır yasal bir 'çıraklık eğitimi vergisi' uygulanmasını isteyen Alman Sendikalar Birliği (DGB), açıklanan son rakamları haklılığına bir gerekçe olarak görüyor. Bu sebeple ısrarlı talebini sürdüren DGB, tüm işletmelerin büyüklükleri ölçüsünde oluşturulacak bir fona 'çıraklık vergisi' ödemesini istiyor. Böylelikle çırak eğiten işletmelerin oluşan masrafların bir kısmını bu fondan karşılaması öngörülüyor.

Fonda biriken miktar aynı zamanda çıraklık için yer bekleyen gençler için de harcanabilecek. Böylece hem işletmelere çıraklık eğitimi için teşvik edilmesi hem de çıraklık yeri bulamayan gençlerin bu fon ile desteklenmeleri sağlanacak. DGB daha şimdiden çıraklık yeri bulamayan gençlerin desteklenmesi için gereken paranın 850 milyon Euro olduğunu ifade ediyor. Sendikanın bunun dışında konunun yasal zeminini oluşturabilmek için bir avukat üzerinden araştırmaya başladığı öğrenildi.

KRV Zanaatkârlar Odası ise çıraklık vergisine şiddetle karşı çıkıyor ve "Hükümet işletmelere zorunlu vergi uygulayarak büyük hata yapar." diyerek SPD-Yeşiller koalisyon hükümetini uyarıyor. KRV Zanaatkârlar Başkanı Andreas Ehlert, böyle bir uygulamanın çırak bulmakta bir hayli zorlanan şirketleri cezalandırmak anlamına geleceğini söylüyor. Ehlert, "İşletmemize uyan herkesi zaten el öperek alıyoruz." şeklinde konuşarak okuldan gelen gençlerin artık çoğunun istedikleri evsafta olmadıklarına dikkat çekiyor.

DGB patronu Andreas Meyer-Lauber ise KRV'deki işletmelerin okul bitiren gençlerin çıraklık için 'uygun özelliklere sahip değil' ifadesini bir bahane olarak gördüğü için reddediyor. Meyer-Lauber, sendikasının bunu kabul etmeyeceğini özellikle vurguluyor. 2014 yılında çıraklık yeri bulanların sayısı 2006 yılı seviyesine düşerek 116 bin olurken bulamayanların sayısının 6 bin 600'e çıkması KRV'deki siyasetçileri de rahatsız etmeye devam ediyor. Koalisyon hükümeti 'tüm gençlere çıraklık yeri' vaadi ile hükümete gelmişti. Hükümet bu konuda sadece, 2015 yılında belirgin bir şekilde daha fazla çırağın yer bulacağını hedeflediklerini söylemekle yetiniyor.