Almanya'nın Rheinland-Pfalz Eyaleti İçişleri Bakanı ve İçişleri Bakanları Konferansı Başkanı Roger Lewentz ile Almanya İslam Konseyi (Islamrat) Başkanı Ali Kızılkaya Müslümanlar ile devlet kurumları arasında daha yoğun bir diyalog yürütülmesi konusunda görüş birliğine vardılar.

Dün Almanya İslam Konseyi’nin Köln’deki ofisinde bir araya gelen Lewentz ve Kızılkaya buluşmanın ardından yaptıkları açıklamada “İslam Almanya’ya aittir. İslami cemaatlerle Alman devleti arasındaki iletişimin güven esasına dayalı olarak devam ettirilmesi sağlıklı bir uyum için elzemdir.” ifadelerini kullandı.

Bakan Lewentz şöyle dedi: “Hepimiz ifade özgürlüğünün, inanç özgürlüğünün ve basın özgürlüğünün çok önemli değerler olarak kabul edildiği bir toplumun içerisinde yaşıyoruz. Hıristiyan veya Müslüman fark etmeksizin, bu değerleri hep birlikte koruyacağız.”

Lewentz’in bazı gençlerde görülen radikalleşme eğilimi konusunda taşıdığı kaygıları paylaştığını ifade eden Kızılkaya çalışmaların geleceğe yönelik gerçekleştirilmesi istedi ve “Radikal olanlarla olmayanlar arasındaki ayrımın iyi yapılması gerekmektedir. Bu gerçekleşmezse, Pegida gibi demokrasi karşıtı ve İslam düşmanı gruplar güçlenir.” dedi.

Suriye’ye gidenlerle Neonazi gruplara katılan gençlerin izledikleri radikalleşme yollarında benzer noktaların bulunduğuna dikkat çeken Kızılkaya, “Radikalleşmenin her çeşidini dikkate alan bir strateji ile bu tehlikenin üstesinden gelmek mümkün olacaktır.” dedi.

Görüşme sonrası yapılan açıklamada İslamofobik suçlara karşı alınması gereken tedbirler de dile getirildi. 1986 yılında kurulan Almanya İslam Konseyi Almanya’da yaşayan Müslümanları temsil eden önemli kurumlardan biri.