Almanya Federal İstatistik Dairesi’nin (Destatis) açıkladığı en son verilere göre 2013 senesinde aşırı alkol tüketimi sonucu hastanelik olan gençlerin oranı yüzde 13 geriledi.

Destatis, 2013 senesinde 10 ile 19 yaş arası 23 bin 267 çocuk ve gençler şiddetli alkol tüketimi sonrası hastanelik olup tedavi edildiğini açıkladı. Aynı yaş grubundaki gençlerin aşırı alkol tüketimi her 100 bin nüfus başına hesaplandığında 336’dan 296’ya düştü. Genç kız ve kadınlar için bu rakam ancak yüzde 6,7 oranında azalırken, çocuk ve genç erkekler için ise yüzde 15,6’ya geriledi.

Aşırı alkol tüketimi sebebiyle tedavi altına alınan çocuk ve gençlerin yüzde 71’i 18 yaş altında olduğu ortaya çıktı. Sekiz sene gibi kısa zaman zarfı içerisinde alkol tüketimi sonucu hastanelik olan gençlerin sayısı ikiye katlanması sonrası, Baden Wüttemberg eyaleti 2010 Mart ayında akşam 22 sabah 5 arası alkol satışını yasaklamıştı. Uygulamaya konulan yasak ardından alkol sonucu hastanelik olanların oranı eyalette yüzde 7’ye geriledi.

Aşırı alkol tüketiminin, ilgili kişiler için yüksek sağlık riski ve sosyal problemleri oluşturduğunu anlatan Sağlık Ekonomisi Hamburg Merkezi (HCHE) ile Ekonomi Araştırma Enstitü’sünün (DIW) bilim adamları alkole olan ulaşımın zorlaşması sonucu sorun azalırsa, gece alkol satış yasağının diğer eyaletlerin de uygulamasında fayda olacağını bildirdiler.

Öte yandan, 2013 senesinde yaklaşık 14 bin alkollü insan araba kazalarına sebep oldu. Bunların yaklaşık yüzde 24’nün alkollü bisiklet kullanıcıları olduğu belirtildi. Toplam kazalarda yaklaşık yüzde 14’e denk gelen bu rakamın düşmesi için uzmanlar bisiklet kullanıcılarına izin verilen 1,6 promil alkol miktarının 1,0’e azaltılması gerektiği görüşünde.