Almanya Federal Anayasa Mahkemesi’nin, okullarda tüm öğretmenleri kapsayan genel bir başörtüsü yasağının din özgürlüğü ile bağdaşmadığına yönelik kararının ardından eyaletler Okul Yasası’nı değiştirmeye hazırlanıyor. Almanya’da toplam 16 eyaletin 8’inde başörtüsü yasağı bulunuyor. Bu konuda ilk hamle Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti’nden geldi. Sosyal Demokrat Parti (SPD) KRV Eyalet Meclis Grubu Eğitim Politikası Sözcüsü Renate Hendricks, Okul Yasası’nın en kısa zamanda değiştirileceğini söyleyerek diğer eyaletlerin atacağı adımlara da öncülük etti.

KRV’de 2005-2010 yılları arasında işbaşında olan Rüttgers hükümetinin, Okul Yasası’nda yaptığı düzenlemeyle öğretmenlere getirdiği başörtüsü yasağı, Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla iptal edilmiş oldu. Gerekçeli kararın ardından Okul Yasası’ndaki başörtüsü yasağını kaldıracaklarını belirten Baden-Württemberg Eyaleti Eğitim Bakanı Andreas Stoch (SPD), “Anayasa Mahkemesi söz konusu kararı Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Okul Yasası’na yönelik aldı. Ancak bizde de buna benzer bir yasak olduğu için karar emsal teşkil ediyor. Gerekçeli karar açıklandıktan sonra gerekli adımları atacağız.” dedi.

Başörtüsünün ancak somut bir tehlike durumunda yasaklanabileceğine hükmeden mahkemenin kararını değerlendiren Stuttgart Belediyesi Okullardan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Susanne Eisenmann (CDU), “Söz konusu kararı anlayışla karşılıyorum. Normal başörtüsünü kabul edebiliriz, ancak giyenin yüzü dahil her tarafını kapatan çarşaf gibi kıyafetlerin okulda yeri yoktur. Okullarımızda hiç bir radikal eğilime fırsat vermeyeceğiz.” diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi’nin başörtüsü yasağına yönelik kararı Tübingen Üniversitesi İslam İlahiyat Merkezi öğrencileri arasında da sevinçle karşılandı. Bir öğrenci yaptığı açıklamada, “İslam ilahiyatı okuyan kız öğrencilerin birçoğu başörtülü. Ancak başörtüsü yasağından dolayı mezun olduktan sonra öğretmenlik yapamama durumu vardı. Bu durum birçok öğrencide tedirginliğe yol açıyordu. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar hepimizi çok sevindirdi.” ifadelerini kullandı.

Bavyera hükümeti ise eyalette okullarda uygulanan başörtüsü yasağına yönelik genel bir kaldırmak yerine farklı bir politika izleneceğini duyurdu. Buna göre Anayasa Mahkemesi’nin ilgili kararı münferit olarak öğretmenin şikayeti söz konusu olduğunda sadece şikayete konu olan mevzu açısından değerlendirilecek.