Sakarya Barosu Başkanı Avukat Zafer Kazan, yüksek gerilim hattı altındaki Erenler Trafik Parkı ve Çocuk Parkı ile ilgili bilirkişi raporuna göre, park alanının sağlığa zararlı olduğunu söyledi.

Sakarya Barosu Başkanı Avukat Zafer Kazan, düzenlediği basın toplantısında, yüksek gerilim hattı altındaki Erenler Trafik Parkı ve Çocuk Parkı ile ilgili insan sağlığı ve özellikle çocukların sağlığı açısından tehdit oluşturup oluşturmadığının aydınlatılması amacıyla mahkemeye başvurduklarını hatırlattı. Mahkemenin Sakarya Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Elektromanyetik Araştırma Merkezi ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanlığında görev yapan profesörlerden oluşan bilirkişi heyetini görevlendirdiğini ifade eden Kazan, heyetin hazırladığı raporu mahkemeye sunduğunu belirtti.

Raporda, park içerisinde 12 farklı noktada elektrik ve manyetik alan ölçümleri yapıldığı bilgisini veren Kazan, yüksek gerilim hattı altında bulunan her iki parkın da manyetik alan düzeylerinin Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamış olduğu 0,4 µT değerinin üstünde olduğu vurguladı. Kazan, parkların bazı noktalarında 10, bazı noktalarında 43 kat daha fazla ölçüldüğünün rapora yansıdığını söyledi. Aynı zamanda elektrik ölçüm değerlerinin de evlerde ölçülen ortalama değerlerden 20 - 62 kat daha fazla olduğu dile getiren Kazan, “Raporda bu değerlerin henüz gelişimini tamamlamamış çocuklar için çok daha zararlı olacağı vurgulanarak, aynı zamanda kanser riskinin yalnız çocuklar için değil bu parklarda sürekli çalışanlar için de risk oluşturduğu açıklandı." dedi.

Raporun çok açık olduğunu ve bunun polemik konusu yapılamayacağını kaydeden Kazan, “Raporda park alanına girilmemesi için uyarı levhası konulması bile önerilmiş. Biz, hiçbir kurumun karşısında değiliz. Burada insan sağlığı söz konusu. Eğer bilirkişi incelemesinde park zararsız çıksaydı, o zaman yine bu toplantıyı yapar ilgili belediyeye hizmeti için teşekkür ederdik. Bizim için insan yaşama hakkı her şeyden önce gelir.” açıklamasını yaptı.