Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde 'Tenekolog' lakaplı 76 yaşındaki 2 çocuk 7 torun sahibi Selahattin Bozkurt’un çalışma azmi, gençlere taş çıkartıyor.

Kozlu Merkez Mahallesi’ndeki demir atölyesi çalıştıran Selahattin Bozkurt, Cumhuriyet’in kurulduğu 1923’de babasının açtığı dükkanda başladığı tenekecilik mesleğini sürdürmenin mutluluğunu yaşıyor. Her sabah erken iş yerine gelerek genç personel gibi çalışan Bozkurt, ölünceye kadar mesleği sürdüreceğini kaydediyor. Selahattin dede, dükkanda oğlu Emrullah(47) ve torunu Alaattin Bozkurt(23) ile üç kuşak çalışıyor.

Bozkurt, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi Mekanik Atölyesi’nde tornacı olarak çalıştıktan sonra 1980 tarihinde emekliye ayrıldı. Daha sonra çocukluğunda babasının açtığı demir doğrama ve tenekeci dükkanı tabir edilen iş yerinde çalışmaya başladı. Cumhuriyetle yaşıt olan dükkanı işletmenin mutluluğu içinde olduğunu belirten Bozkurt, “Babam Cumhuriyet’in ilanında dükkan açmış o yıldan beri devam ettiriyoruz. Hem kendi işimde hem de babadan kalan atölyede çalıştım. Şimdi ise 3 kuşak bu mesleği yapıyoruz. O zamanlar sac sobalar yapılıyordu. 8 dükkan vardı. Diğerleri kapattı bu işi yapan şimdi bir tek biz varız. Tenekeciliğin yanı sıra demir doğrama ve reklam panoları hazırlama gibi günümüze uygun işleri de yapıyoruz. Çocuklar bu işleri yapıyor, ben de eskiden bu yana devam eden tenekeciliği zevkle sürdürüyorum. Bizden sonra da bu işi devam ettirecek torunlarımın olduğunu bildiğim için rahatım.” ifadesini kullandı.

Selahattin dede, Kozlu Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü mezunu olan torunu Alaattin Bozkurt(23) ile kaynak yapıyor. Bilgisayar bölümünden mezun olmasına rağmen dede mesleğini sürdürmeyi seçtiğini anlatan torun Alaattin Bozkurt ise şunları söylüyor: “Okuldan mezun olduktan sonra dükkanda çalışıyordum, askerden geldim yine çalışıyorum. Bu işi severek yapıyoruz. Atalarımızdan miras kaldı, devam ettiriyoruz. Burada demir doğrama, sac, çinko, çelik oluk, mandıra, çiftlik ve reklam panoları gibi demir işleri yapıyoruz. Eski ismi tenekeci olarak biliniyordu şimdi modernleşti demircilik yapıyoruz. Küçüklüğümden beri bilgisayarcı olmak istiyordum okulunu da okudum; ama şimdi ata mesleğini devam ettiriyorum. Dedem ve babamdan bu mesleği öğrendim. Şimdi tenekeciyim. Ata mesleği bize daha çok cazip geldi”