Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, enerji kesintilerinin hayatı olumsuz etkilediğini belirtti. Elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesinin ardından sıklığı artan kesintilerin dayanılmaz noktaya geldiğine dikkat çeken Atar, "Yılın en soğuk günlerinde insanlar saatler boyunca elektrik kesintileri ile yüz yüze bırakılmıştır.” dedi.

Mersin’de son günlerde artarak yaşanan elektrik kesintilerine bir tepki de EMO Mersin Şubesi’nden geldi. Ülkede elektrik dağıtım sektöründe özelleştirme yapılmasını eleştiren Atar, bu özelleştirme sonrasında Enerjisa’nın bölgede elektrik dağıtım hizmeti veren Toroslar Elektrik Dağıtım Şirketi’ni aldığını hatırlattı. Ancak Enerjisa’nın elektrik dağıtım sektörünün farklı hassasiyetler arz ettiğini göz önünde bulundurmadığını savunan Başkan Atar, “Şirket bu anlayıştan uzak şekilde faaliyet göstermekte ve de faaliyette oldukları diğer sektörlerde uyguladıkları politikaları uygulamaya çalışmışlardır. Enerji dağıtım sektörünün kesintisiz hizmet sağlanması ilkesi ve bu sebep nitelikli personel istihdamının bir zorunluluk olduğu göz ardı edilerek, orta ölçekli işletme zihniyeti ile 3 milyon aboneye enerji sağlayan Toroslar EDAŞ yönetilmeye çalışılmaktadır." diye konuştu.

Şehir genelinde yapılacak yatırımların doğru ve yerinde planlanamamış olmasından dolayı enerji talebinin yoğun olacağı bölgeler yerine, ödeneklerin daha kolay harcanabileceği bölgelerin tercih edildiğini anlatan Atar, "Bunun sonucu olarak da zaman zaman dönemsel artan enerji taleplerinde, gerekli kapasite artışı yapılmamış olan elektrik dağıtım şebekelerinin yetersiz kalmasına sebep olmaktadır. Kesintiler nedeniyle halk başta olmak üzere, özellikle tarım sektörü ve özelde seracılık yapan üreticiler büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Ayrıca, yaşanan kesintiler mağduriyetlere ve ciddi oranlarda maddi kayıplara neden olmaktadır." ifadelerini kullandı.

Ayrıca, enerji dağıtım sektöründe enerji arzının can damarı olan işletme ekiplerinde nitelikli ve gerekli sayıda personel çalıştırılmadığını iddia eden Atar, şöyle devam etti: "Bunun yerine minimum maliyetle iş yapılması anlayışı ile hem sayı hem de nitelik açısından kabul edilemez standartlar belirlenmiştir. Bundan dolayı meydana gelen elektrik arızalarda hem müdahale süresi uzamakta, hem de arızanın tekrarlanması engellenememektedir. Sonrasında bu anlayışın oluşturduğu problemler görülmesine rağmen taşeron firmalar aracılığı ile geçici bakım ekipleri temin edilmek sureti ile geçici çözümler üretilmeye çalışılmıştır.

Bölgemizde daha sağlıklı ve kaliteli enerji kullanılabilmesi için Enerjisa şirketinin hizmet vermekte olduğu elektrik dağıtım sektörünün hassasiyetlerinin ve bu sektörün bir kamu hizmeti öğesi barındırdığı ayrımına vararak ve bu doğrultuda kış ayının en soğuk zamanlarında abonelerini enerjisiz bırakmamayı hedefine koyan yapıya kavuşması gerekmektedir. Bölgemizin elektrik dağıtım şirketi olan Enerjisa’nın; elektrik kesintilerinin kabul edilebilir seviyelere düşürülmesi konusunda bakış açılarını gözden geçirerek, ana eksenlerine maliyet analizlerini değil, abonelerine kesintisiz ve kaliteli elektrik sağlayacak olan enerji arzı sürekliliği ve güvenliliğini hedef alan politikalar koymaları gerekmektedir."