Dünya Engelliler Gelişim Derneği Başkanı İslam Meral, Erzurum'da engelli vatandaşların haklarını en iyi şekilde savunmaya çalıştıklarını ve bu kapsamda projeler geliştirerek engellilere destek olduklarını söyledi. İlk aşamada Atık Yağ Projesi ile 170 ortopedik engelliye akülü ve tekerlekli sandalye sağlandığını ifade eden Meral, bu çalışmaların diğer dernek ve kurumları için örnek teşkil etmesi gerektiğini dile getirdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortak yürütülecek olan Evde Bakım Hizmet Eğitimi Projesine dikkat çeken Meral, bu sayede engelli hizmetlerinde çalışan görevlilerin bakım konusunda daha da bilinçlendirileceğini belirtti. Bu projenin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması hedefinde hareket ettiklerini anlatan Meral, Evde Bakım Hizmet Eğitimi Projesi'nin ilk ayağının Erzurum'da başlatılarak şehrin örnek olarak gösterilmesine katkıda bulunacaklarını dile getirdi.

"80 BİN YERE DENETİM YAPTIK"

Dünya Engelliler Gelişim Derneği Genel Başkanı İslam Meral, Yakutiye İlçe Kaymakamı Ahmet Katırcı'yı makamında ziyaret etti. Yakutiye Kaymakamlığı tarafından engelli vatandaşlara verilen maddi ve manevi destekleri takdir eden Meral, Kaymakam Katırcı'ya teşekkür belgesi sundu.

Erzurum'da ciddi anlamda sıkıntı yaşadıklarını ve engellilere verilen hizmetlerde kurumların büyük sorun çıkardığını anlatan Meral, bu sorunların medyada sürekli dile getirildiğini ancak herhangi somut bir adımın atılmadığını söyledi. Erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik konusunda şehrin geri kaldığına dikkat çeken Dernek Başkanı, il genelinde 80 bin yere denetimlerin gerçekleştirildiğini ve denetlenen yerlerin engellerine uygun olmadığını dile getirdi. Engellilere verilen akülü araçlara uygun yolların yapılmadığına vurgu yapan Meral, "Yakutiye Kaymakamlığı olarak engellilere verilen desteklerden ötürü teşekkür ediyoruz. İlk olarak kaymakamlık içerisinde yapılan oldukça modern ve kullanışlı engelli asansörü diğer kurumlara örnek teşkil ediyor. Bunun dışında engelli Erzurum'da ki diğer kurumlar engellisine gerçekten sahip çıkmıyor. Yerel yönetimlerin engellilere yönelik yaptığı hizmetler bir elin parmak sayısını geçmiyor " şeklinde konuştu.

Kaymakam Katırcı, Erzurum'da bulunan kurumların engellilere yönelik hizmetlerinde daha duyarlı ve girişken olmaları gerektiğini söyleyerek, bu konuda atılacak adımların önemine vurgu yaptı. Engellilere yönelik uygulamalara gerekli desteklerin kaymakamlık olarak verdiklerini anlatan Katırcı, "Erzurum'da engellinin akülü aracını kullanacağı yol yok, kurumlarda engelli için asansör yok. Bunlar eksikliğimiz ise kabul etmek lazım. Normal insanın resmi daireye çıkma, durağa gitme, yolda yürüme, tuvalete gitme hakkı varsa engellinin bunlara daha çok hakkı var. İnsanların anlamadığı nokta bu. Kaç tane engelli var diye soranlar oluyor. Bir tane engelli bile olsa şu şehirde gerekli düzenlemelerin yapılması lazım. Bu düzenleme çalışmalara sadece engelliye değil normal insanın da ihtiyacı olacak. Aslında hepimiz bir engelli adayıyız. Kimin yarın engelli olacağı belli değil. Bunu bilerek hareket etmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.