Eğitimci ve iletişim uzmanı Lütfi Bitirim, evli çiftlere ve evleneceklere, “Evlilik hayatınızda hep bardağın dolu tarafını görün” tavsiyesinde bulundu.

Kütahya Aktif Teknik Elemanlar Derneği (KATED) tarafından organize edilen “Aile İçi İletişim” konulu söyleşiye konuşmacı olarak katılan Lütfi Bitirim, KATED Genç Mühendisler Kulübü tarafından organize edilen söyleşiye katıldı.

Özellikle kadına şiddetin arttığı, insanların birbirine tahammülsüz davrandığı ve ahlaki bir çöküntünün yaşandığı son dönemde, milletin her zamankinden daha fazla kendi özüne dönmeye ihtiyacı olduğuna işaret eden Bitirim, “Her davranışımızın ‘bizcesi’ olmalı. Yani; oturuşumuzun, kalkışımızın, insanlarla münasebetimizin ve özellikle de aile içindeki tavırlarımızın müslümancasını hayatımıza adapte etmeliyiz” ifadesini kullandı.

Şimdilerde evliliklerin maddiyata ve paraya endekslendiğine vurgu yapan Bitirim, “Mala, mülke ve paraya çok tamah ediyor, sonra da huzur bekliyoruz. Küçük meselelerden ötürü eşler birbirinin kalbini kırıyor. Halbuki, elimizden geldiğince sünnete uygun yaşamış olsak, tüm problemleri halledeceğiz” dedi. Yeni evlenecek olanlar için de örnekler vererek, büyüklerin “Nikahta keramet vardır” sözüne atıfta bulunan Bitirim, “Aile toplumun nüvesidir. Hem insanın kendisi, hem de toplum için nikahta 5 büyük fayda vardır: Neslin devamı, Nefisle mücadele, Akrabaların çoğalması, Şehevi duyguları teskin etmek ve Aileyi huzurla idare etmek. Peygamber Efendimiz (SAV) ‘Evleniniz ve çoğalınız. Zira ben kıyamet gününde ümmetimin çokluğuyla iftihar edeceğim’ hadisine uygun hareket etmenin çok sayıda hikmetleri vardır” şeklinde konuştu.

“Bir yuvada karşılıklı anlayış öyle hale gelmeli ki; artık diller değil, kalpler konuşmalı” diyen Bitirim, eşlerin birbirlerinin gözlerine baktığında ne demek istediğini anlaması gerektiğini vurguladı. Bir ailede mutluluğun detaylarda gizli olduğuna işaret eden Bitirim, “Birbirinizi küçük şeylerle mutlu edin. Küçük hediyeler alın. Bazı hataları yüzüne vurmak yerine, görmezden gelin. Gösterişten ve israftan uzak durun” tavsiyesinde bulundu. Şimdi evlenen gençlerin iç görünüşe değil, dış görünüşe baktıklarını söyleyen Bitirim, bu yüzden yuvaların çabuk yıkıldığına
işaret etti. Bitirim, evlilikte 5-S kuralından da bahsederek, bunları şu şekilde sıraladı: Sevgi, saygı, sabır, sadakat ve sorumluluk.

KATED Başkanı Eyüp Cihan da, toplumun kanayan bir yarası olarak göze çarpan aile içi iletişim eksikliğini, hayatın her alanına sirayet eden bir virüse benzeterek, “Ülkemizde ve özellikle Kütahyamızda boşanma istatistiklerinin artması, toplumun en temel birimi olan aileyi koruma adına yapılması gereken çalışmaların daha ciddi olma zorunluluğunu da beraberinde getiriyor. Devletin yaptığı çalışmaların yanında, sivil toplum kuruluşlarına da bu anlamda çok iş düşüyor. Zaman zaman bu tür söyleşileri yapmak, fazladan bir etkinlikten öte, bence bir zorunluluk.” diye konuştu.