Yabancı düşmanlığı, dışlama ve İslam karşıtı Pegida oluşumuna karşı hafta sonu Freiburg ve Ostalb bölgesine yapılan mitinglere yoğun katılım oldu.

Freiburg’da yapılan anti-Pegida mitingi Baden Württemberg’de aynı amaçla düzenlenen mitingler arasında en kalabalık miting olarak da tarihe geçti. Geçen hafta sonu Mannheim’da yapılan barış mitinginde 15 bin kişi katılmıştı. Freiburglu bir vatandaşın sosyal iletişim ağı üzerinden yaptığı çağrı ile düzenlenen mitinge Freiburg ve çevresinden 20 bin kişi katıldı.

‘Renklerin kabulü’ sloganı ile yapılan mitingde konuşan Freiburg Büyükşehir Belediye Başkanı Dieter Salomon (Yeşiller) hoşgörüsüzlük ve dışlamanın her türüne karşı renklerin kabulünün gösterilmesi zorunluluğuna işaret etti. Güney Baden Valisi Bärbel Schäfer ise yabancı düşmanlığına yer olmadığını vurguladı.

OSTALB BARIŞ İÇİN TEK YÜREK

Aalen Büyükşehir Belediyesi önünde düzenlenen mitingde de dünya barışı için önemli mesajlar verildi. Mitingde Aalen Kaymakamı Klaus Pavel, Aalen Büyükşehir Belediye Başkanı Thilo Rentschler, DİTİB Merkez Camii din görevlisi Mürsel Gökdere, Katolik ve Protestan kilise dekanları da hazır bulundu. Belediye Başkanı Thilo Rentschler medya özgürlüğüne değinerek herkesin düşüncelerini ve görüşlerini açıkça anlatmakta serbest olması gerektiğini, aksi takdirde dünyada barışın tehlikeye gireceğini dile getirdi.

Pakistan, Nijerya ve Fransa’da terör kurbanlarına değinen Başkan Rentschler, şiddet ve hoşgörüsüzlüğün dünyada korkunç bir hal aldığını, bu nedenle mültecilere dostça kucak açılması gerektiğini hatırlatarak, her şeyden önce insanlığın önemli olduğunu, Aalen Belediyesi’nin Ostalb bölgesinin barış sembolü haline gelmesi gerektiğini ve bunun için burada toplanıldığını söyledi. Daha sonra terör kurbanları için saygı duruşunda bulunuldu. Hoşgörü ve barışın karşı karşıya olduğu tehlikeye dikkat çeken DİTİB Merkez Camii din görevlisi Mürsel Gökdere, Fransa’daki olaylara bakıldığında, Müslümanların bu korkunç olaylara şiddetle karşı olduğunu, terör ve İslamiyet’in hiç bir şekilde bağdaştırılmaması gerektiğini dile getirdi.

Karikatür olayına da değinen Gökdere, dinimize saygı duyulması gerektiğini belirterek Yunus Emre’nin ‘Yaratılanı severim Yaradan’dan ötürü' sözünü hatırlattı. Bu olayların ve karmaşanın bizi kendimize getirmesi gerektiğini söyleyen Ostalb Kaymakamı Klaus Pavel, bunun için bir şeyler yapılması gerektiğine, Aalen’de ve Ostalb bölgesinde 112 ülkeden vatandaşın olduğuna ve barış içinde yaşantının devam etmesi gerekliliğine işaret etti. Kilise dekanları da Fransa’daki olaylara değinerek medya ne kadar özgür olsa bile Müslümanların din konusunda hassas olduklarını ve onlara saygı duyulması gerektiğine değindi. Dekanlar güvensizlik ve korkunun toplumun istikrarını ve metanetini bozduğunu da dile getirdi.