Köln’de, Türk esnaf yoğunluğu nedeniyle “Küçük İstanbul” diye bilinen Keup Caddesi’nin sivil toplum kuruluşu Keup Caddesi Esnaflar Birliği (IG Keupstraße) yeni yönetimi kamuoyuna tanıttı. 2 Şubat’da yeni yönetimini seçen Esnaflar Birliği, Köln/Mülheim Belediye Başkanı Norbert Fuchs ve Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin’in de katılımıyla basınla buluştu. NSU terör örgütü tarafından 2004 yılında bombalanan caddenin Esnaflar Birliği, Kassel’deki cinayet sırasında istihbarat görevlisi Andreas T.’nin olay yerinde olduğunu belgeleyen görüntüleri de değerlendirdi.

Keup Caddesi Esnaflar Birliği’nin yeniden seçilen Başkanı Meral Şahin, NSU’nun tüm yönleriyle aydınlatılmasını talep etti. NSU saldırısının arka planının aydınlatılmasının da çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Fuchs, “Saldırının arka planı hala daha belirsiz. Ben, NSU saldırganının Türingen’den buraya bisikletle gelip, tek başına buraya bomba koyup patlattığına inanamıyorum. Aksine burada, arka planda yardımcısı bulunuyor olması lazım. Bu arka planın ortaya çıkarılması önemli” dedi.

Münih’teki NSU davasının yine takipçisi olacaklarını bildiren Meral Şahin ise, özellikle ajan Andreas T. İle ilgili görüntülerden sonra Alman devletine düşen görevler olduğuna dikkat çekti. Şahin, “Kaybolan dosyalar var. Onların yerine gelmesi mümkün değil. Ama biz, bir sivil toplum baskısı yaratmaya çalışıyoruz. Alman hukuk sisteminde kendimizi emniyette hissediyoruz. Fakat geçmişteki hataların ortaya çıkarılması için birlik olup baskı oluşturmamız gerekiyor. Yedi yıl boyunca hiç bir baskı yapılamadığı için bazı şeyler arkaya atıldı.

Devletin kendisini sorumlu hissetmesi konusunda biraz daha etkili olduğumuzu düşünüyorum. Baskı yapmak, uyarmak duyarlılık oluşturmak en büyük görevimizdir” diye konuştu. Başkonsolos Engin ise “Birlikte” kavramının Keup Caddesi’nin ruhunu teşkil etmesi konusunda baştan beri bir anlayış birliğine sahip olduklarını hatırlatarak, caddenin güzel şeylerin sembolü olmasını diledi. Başkan Fuchs ise aynı yönetimin seçilmesine sevindiğini bildirerek, “Son üç dört yılda dernek yönetimiyle en iyi, en yakın ve pozitif ortak çalışmaları yaptık” dedi.

Bombalı saldırının da etkisiyle caddenin imajının tam pozitif olmadığını belirten Fuchs, derneğin en önemli görevlerinden birinin de kent yönetiyle birlikte bu imajın düzeltilmesi olduğunu kaydetti. Ayrıca çevre temizliği ve park problemlerini hatırlattı. Başkan Meral Şahin ise caddenin sorunlarına karşı daha iyi organize olmak, iyi ilişkiler kurmak istediklerini kaydetti. Şahin, ırkçılığa karşı düzenlenen Birlikte Festivali’nin bu yıl 14 Haziran’da düzenleneceğini aktardı.