Berlin dört hafta boyunca Malatyalı lise öğrencilerini ağırlayacak. Kimyager olmayı hedefleyen gençler Gumel Projesi kapsamında hem staj yapıp bilgi ve becerilerini arttıracaklar, yeni teknolojilerle tanışacaklar hem de Almanya’daki sosyal, siyaset ve iş yaşamı üzerine bilgi toplayacaklar.

Berlin’de yerleşik Arda Danışmanlık ve Eğitim Kurumu’nun girişimleriyle “Geleceğin Umudu Meslek Liseleri Projesi” (Gumel) kapsamında bir grup kimya öğrencisi staj yapmak amacıyla Türkiye’den Berlin’e geldi.

Malatya Hasan Akbudak Meslek Lisesi’nde, 11’inci sınıfta öğrenim gören toplam 24 öğrencinin ortak hedefi eğitim gördükleri kimyagerlik dalında bilgi ve becerilerini geliştirmek. Neredeyse tamamı ailelerinden ilk kez ayrılan ve yurtdışına ilk kez çıkan lise öğrencilerine beş öğretmen refakat ediyor.

Öğrencilerin staj yapmak üzere bir aylığına Almanya’nın başkenti Berlin’e gelmeleri Avrupa Birliği Erasmus Programı ve Türkiye’de Avrupa Birliği Bakanlığı’na bağlı Ulusal Ajans’ın finansmanıyla mümkün oldu.

Arda Danışmanlık ve Eğitim Kurumu’nun uyguladığı Gumel Projesi kapsamında Malatyalı öğrenciler gıda analizi, kozmetik maddelerin üretimi, inşaat boyası üretimi, deterjan üretimi ve iş güvenliği alanlarında çeşitli işletme ve okullarda işbaşında eğitim stajı gerçekleştirecekler. Ayrıca staj süresince Avrupa Birliği ülkelerinin kültürel zenginliklerini tanımak amacıyla çeşitli ziyaretler, geziler gerçekleştirecekler.

Arda Müdürü Dr. Susam Dündar Işık projeye ilişkin bilgi gençleri Almanya’daki sosyal, politik ve iş yaşamı hakkında da bilgilendireceklerini belirterek, “Başkonsolos Ahmet Başar Şen, Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekilleri Hakan Taş ile Yeşiller Milletvekili Turgut Altuğ, Almanya’daki başarılı işadamı Perfect Timing Holding Başkanı Dr.Şakir Yavuz öğrencileri sosyal, politik ve iş yaşamı üzerine bilgilendirecekler. Ayrıca bir meslek danışmanlık kuruluşu olan TUV Rheinland Akademi’de öğrenciler iş güvenliği üzerine de verilen 3 günlük bir seminere de katılacaklar” dedi.

Berlin’e gelen gençler hiç vakit kaybetmeden programı uygulamaya başladılar ve Bergama Müzesi’ni ziyaret ettiler. Proje koordinatörü, aynı zamanda öğrencilerin refakatçisi İngilizce öğretmeni Zeynep Gizem Uyar öğrencilerle öğretmenlerin Türkiye’den getirilen birçok tarihi eseri görme şansını yakalamış olduklarını söyleyerek, “Bu dört haftalık program gençleri ileriye taşıyan bir mihenk taşı olacak. Bizlere bu ilkleri yaşatan Arda’ya ve Türk Ulusal Ajansı’na teşekkür ederiz.” dedi.