Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, halkın çoğulcu, katılımcı yönetim arzuladığını, bu aşamada kent konseylerin önemli olduğunu söyledi.

CHP Genel Merkezi Kent Konseyleri Adana Bölge toplantısı Seyhan Kültür Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya Adana, Mersin, Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş’tan CHP’li belediyelerin yetkilileri katıldı. Toplantıya ev sahipliği yapan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ülkenin geldiği noktada sosyal demokrat belediyelerin başarılı olmak zorunda olduğunu söyledi. Başarının önemli adımlarından birinin de kent konseylerini doğru kurmak ve işlevsel hale getirmek olduğunu dile getiren Karalar, “Kent konseyi önemli olduğu kadar, halkı örgütlemede de aslında çok faydalı. İki önemli işlevi var, birincisi bir proje üretiyor size. Bir başka özelliği sizi de denetliyorlar. Eğer denetimden korkmuyorsanız olağanüstü, harika bir şey.” Dedi. Belediye olarak yaptıkları bütün projelerde mühendis odalarının, demokratik kitle örgütlerinin imzası olduğunun altını çizen Başkan Karalar, işlevsel, işini doğru yapan, aynı zamanda belediyeyi de denetleyen bir kent konseyi oluşturma gayreti içerisinde olduklarını ifade etti. Halkın artık katılımcı, çoğulcu bir yönetim arzuladığını anlatan Karalar, “Halkın da kararlara katıldığı, projenin onayına katıldığı bir süreç aslında çok faydalı bir süreç. Biz yola çıkarken, dünyanın en güzel projesi de olsa halk onay vermiyorsa yapmayacağız dedik. İşte kent konseyinin bir bacağı da o. Yani mahallede ne en öncü, ne en öncelikli siz orada bütçeyi de katılımcı bütçe yaparsanız, bütçenin oluşumuna da halkı katarsanız o zaman hangi projenin reel uygulanabileceğini ya da uygulanamayacağını zaten orada başlatıyorsunuz. Kent konseyleri ne kadar çoğulcu, katılımcı olursa belediyeler için o kadar önemli. Ne kadar denetimci olursa bizim için o kadar iyi. Ne kadar işlevsel olursa biz o kadar rahat edeceğiz. Eğer korkunuz yoksa zaten öyle yapmalısınız.” diye konuştu.

KENT KONSEYİ, ERKEN KENTLEŞMENİN OLUŞTURDUĞU SIKINTILARI ENGELLER
CHP İl Başkanı Burhanettin Bulut da, kent konseylerinin son dönemlerde teorik olarak sıkça tartışıldığını ancak pratik olarak çok yerini bulmayan bir organizasyon olduğunu anlattı. Teoride kent konseylerinin çok geniş tabanlı bir organizasyon olduğunun altını çizen Bulut, “İçinde kamu var, sivil örgütler, özel teşebbüsler var. Ama baktığımızda pratikte çoğul yerlerde bunlar bir arka bahçe veya belediyenin bir alt birimi olarak kullanılıyor. Kent konseyleri yerel yönetişim anlamında bir kültür oluşturmak üzere bir başlangıç. Demokrasinin iki unsuru vardır biri temsili demokrasi, diğeri doğrudan demokrasi. İşte tam ikisinin eksiklerini arındırıp biraraya getirip bir katılımcı demokrasiyi bize sunuyor. Yapılmak istenen de tam da bu. Bu yapılar, kenti bilgi ve toplum merkezli hale getiriyor. Çokça konuştuğumuz rant olayından uzaklaştırıp kente sahip çıkan ve yaşanabilir bir kent üzerine kurgu yapan, kent dinamizmini hareketlendiren bir topluluk yaratma peşine düşüyor. Kente dair paydaşlık ve uzmanlaşmış alanlardaki arkadaşların bu organizasyona katılması, belki de Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri erken kentleşmeye dair bir çözüm olacağını düşünüyorum. En azından bu yol haritasında erken kentleşmenin neden olduğu sıkıntıları engeller diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu. Kent konseylerinin kent rantının topluma yansımasında da en önemli aktör olduğunu anlatan Bulut, “AKP hükümetinin bu rantı nasıl kullandığına dair çok çarpıcı görüntüler ver. Bu gözle görülebilir, hissedilebilir bir durumda. İstanbul’daki gökdelenlerin hangi rantlarla meydana geldiği, yapıldığı çok açık. Yeni zenginlerin hangi rantlarla bu zenginliğe ulaştığı ortada. Bunların tümü kentin rantı. İşte sağlıklı bir kent konseyi oluşturulduğunda bu kent rantının toplumun dağıtılmasında önemli bir, etkili bir aktör olacağını düşünüyorum. Kent konseylerini bu kalıpsal yapıdan kurtaralım, meclisleri çok daha önemli hale getirelim. Halk meclislerini kent konseyine taşımanın yöntemlerini bulalım, belki de yapabileceğimiz en kıymetli iş de bu olur.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un başkanlığında, CHP Kent Konseyi Masası’ndan Yrd. Doç. Dr. Metin Erten ve Işıkhan Güler tarafından Türkiye’deki kent konseyleri ve işlevleri hakkında bilgi verildi.