Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafında Bağlar ilçesinde bölgenin en büyük kapasiteli kreşin temel atma töreni düzenlendi.

Anadilde okul öncesi eğitim hizmetlerini artırarak her mahalleye kreş açmayı hedefleyen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Bağlar ilçesinde 2 bin 400 metrekarelik alana 400 çocuk kapasiteli zemin artı 1 kattan oluşan bölgenin en büyük kreşin temeli atıldı.

Büyükşehir Belediyesi Fen İşler Daire Başkanlığı tarafında Bağlar Bağcılar mahallesinde 2 bin 400 metrekarelik alana inşa edilen bölgenin en büyük kapasiteli kreşinin temel atma törenine Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, HDP Diyarbakır milletvekili adayları Çağlar Demirel ve İmam Taşçıer, HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ömer Önen, Kayapınar Belediyesi Eş Başkanları M. Ali Aydın ve Fatma Arşimet, Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Eşref Güler ve meclis üyeleri katıldı.

Kreşin temel atma töreninde konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, temeli atılan kreşin benzerlerinin yakın zamanda kentin birçok mahallesinde ve tüm ilçelerde yapılacağını söyledi. 2 bin 400 metrekare üzerine kurulacak olan kreşin ihalesinin ocak ayında yapıldığını, mart ayında inşaat çalışmalarına başlandığını söyleyen Sevinç, kreşin yeni eğitim öğretim döneminde hizmet vermeye başlayacağını bildirdi.
1 milyon 525 bin liraya mal olacak çalışma hakkında bilgi veren Sevinç, kreşin zemin artı 1 kattan oluştuğunu, bodrum katında 50 kişilik çok amaçlı salon, mutfak, sığınak, müzik odası ve dans odasının bulunacağını belirtti. Zemin katta yemekhane, kum havuzu, sağlık, psikolog, oyun ve yönetici odalarının yer alacağını ifade eden Sevinç, kreşin en üst katında da uyku odalarının bulunacağını dile getirdi.

Arsasını belediyeye hibe eden Av. İbrahim Talu Usal ise “İş hayatımda elde ettiğim kazançları paylaşmak için belediye ile görüşerek alanın kreş yapılması için 3 dönüm arazimi bağışladım.” dedi. Paylaşmanın insan yaşamında oldukça önemli olduğunun söyleyen Usal, insanlığın hizmeti için yapılacak işler için herkesi bağış yapmaya çağırdı.

KIŞANAK: ANADİLLERİNDE EĞİTİM VERİLECEK

Ardından konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, okul öncesi eğitimin önemine dikkat çekerek, çalışmanın birçok olumlu sonuçları olacağını ifade etti. “Çocuklarımızı okula hazırlayacağız, okul öncesi devrelerini sokakta geçirmelerini önlemiş olacağız.” diyen Kışanak, bundan dolayı kreş çalışmalarına hızla devam edeceklerini söyledi. Kamusal bir hizmet olarak anadilde ücretsiz eğitimi savunduklarını belirten Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklarımızı anadillerinden koparmak için zorunlu bir dil olarak Türkçeyi öğretmek üzere eğitim sistemi uygulandı. Ne yazık ki ya eğitim hakkınızı kullanın asimile olmayı kabul edin ya da eğitimden mahrum kalın gibi bir dayatmayla karşı karşıya kalındı. Bunu siyasi düzeyde verdiğimiz mücadele ile aştık. Açık söylüyorum; asimilasyon çabalarını boşa çıkaran çalışmalarda çocuklarımızın da çok emeği var. Onlarda bizimle birlikte bu mücadelenin bir parçası oldular. Eğer asimilasyon politikasından vazgeçildiyse tıpkı Türkçe bilen çocuklar, anadili Türkçe olan çocuklar nasıl ücretsiz Türkçe eğitim alabiliyorsa anadili Kürtçe, Arapça, Süryanice olan çocuklar da anadillerinde ücretsiz eğitim hakkına sahiptirler. Bunu tescil etmeden, yasal bir zemine koymadan biz asimilasyon politikasından vazgeçtik demek safsatadır.“

Yerel yönetimler olarak halka bu hizmeti kamusal hizmet olarak sunma gayreti içinde olacaklarını dile getiren Kışanak, kreşlerde çocukları anadillerinden koparmadan eğitim verileceğini ifade etti.

‘VERDİĞİMİZ SÖZ YOLUNDA ATILAN BİR ADIMDIR’

Kreşlerin önemli bir başka faydasının da kadınların sosyal, ekonomik ve siyasal faaliyetlere daha aktif olarak katılabilmesi olduğuna işaret eden Kışanak, bütün sosyal hukuk devletlerinde çocuk, hasta ve yaşlı bakımının kamusal bir hizmet olarak devlet tarafından karşılandığını, ancak ülkemizde böyle olmadığını söyledi. Kışanak, sözlerine şöyle sürdürdü: “Evin ve çocukların bütün yükü kadınların sırtındadır. Bizler bu kreşleri yaygınlaştırarak aynı zamanda kadınların daha özgür bir gelecek için kendilerine bakmaları imkân sunacağız. Bu nedenle çalışmalarımızın hem kadınlar hem de çocuklar açısından son derece önemli olduğunun altını çizmek istiyoruz. Çocuklara, Diyarbakır’ı Zarokistan yapma sözü verdik. Verdiğimiz söz yolunda attığımız bir adımdır. Tüm çocuklara ve halkımıza hayırlı olsun.”