Son yıllarda Almanya’da konutlardan hırsızlık olaylarında patlama yaşanıyor. Dortmund kriminal polisi, tatil dönemlerini de fırsat bilen soygunculara karşı korunmanın yollarını gösteriyor. Buna göre evde yokken panjurların kapatılması en büyük hatalardan biri.

Dortmund kriminal polisi “ev soygunlarına karşı korunma” ile ilgili en önemli 10 soru ve cevaplarını derledi. Kriminal uzmanlar ev soygunlarıyla ilgili vatandaşlardan bilgi ve görüş toplamak için 1 Haziran’dan itibaren kentin mahallelerinde yollara düştü, 5 binin üzerinde görüşme gerçekleştirdi. Devam eden görüşmelerde en çok sorulan 10 soru tespit edildi.

EN UCUZ VE ETKİLİ TEDBİRLER NELERDİR?

Söz konusu soruların başında “En ucuz ve etkili tedbirler nelerdir?” sorusu geldi. Kriminal Başkomiser Markus Schettke, evde yokken (zamanlayıcıya bağlı olabilir) ışığın yakılmasının etkili bir tedbir olduğunu bildiriyor. Ayrıca değerli eşyaların evde bir kasa veya kilitli yerde tutulması öneriliyor. Bir diğer tavsiye ise komşuların eve dikkat etmesi, göz kulak olması.

GİRİŞ KAPISI NASIL EN GÜVENLİ HALE GETİRİLİR?

Apartmanlarda oturanların en çok sorduğu soru ise, “Üst katlarda oturuyorum. Giriş kapımı nasıl en güvenli hale getirebilirim?” sorusu Kriminal Başkomiser Markus Schettke kapıların güvenliği için “Querrigel” ve “Sperrbügel” denilen kilit ve güvenlik bağlantısını öneriyor.

SOYGUNCULARIN PENCERELERİ ARTIK DAHA KOLAY AÇTIĞI DOĞRU MU?

Soyulmaktan endişe eden vatandaşların en çok sorduğu sorulardan biri ise “Soyguncuların pencereleri açmada hiç olmadıkları kadar iyi hale geldikleri doğru mu?” sorusu. Kriminal uzmanların cevabı ise “evet”. Nedeni ise şöyle açıklanıyor: “Çünkü pencerelerin çoğunluğunun güvenliği çok zayıf, soyguncular böylesi pencereleri zorlanmadan ve gürültü çıkarmaksızın açabiliyor”

APARTMAN GİRİŞ KAPILARINI KİLİTLEMEK GEREKİR Mİ?

Bir diğer yoğun sorulan soru ise, “Apartmanların giriş kapılarını da kilitlemek gerekir mi?” sorusu. Buna ev sahiplerinin karar verdiklerini hatırlatan polis, anlaşmazlık durumunda ise teknik bir çözüm öneriyor: Otomatik kilit. Bu kapılar kapı kapandığı an otomatik olarak kilitleniyor. Uzmanların önerdiği en önemli şey ise; apartmandaki giriş kapısından ziyade dairelerin “Sperrbügel”, yani güvenlik bağlantılı kapılara sahip olması.

Diğer bir soru ise “Üst katta oturuyorum, ben de dairemin güvenliğini sağlamalı mıyım?” sorusu. Uzmanlar buna da “evet” diyor. Soyguncuların çöp konteynerleri, bahçe mobilyaları gibi şeyleri kullanarak yükseğe tırmanabildiğini hatırlatan kriminal uzmanlar, böylece balkona tırmanan hırsızın pencereyi açıp içeri girebileceğine dikkat çekiyor. En çok merak edilen şeylerden biri ise “Hırsızlar genelde hangi saatlerde gelir?”. Polis ise bunun her zaman olabileceğini hatırlattıktan sonra, kış ayları ve hafta sonları ise 16:00 ile 22:00 saatleri arasında yoğunluk gözlemlendiğini bildiriyor.

PENCERE PANJURLARINI KAPATMAK HIRSIZA “EVDE YOKUM DEMEK”TİR!

Tatilcilerin de en çok merak ettiği soru ise, “Evi terk ettiğimde pencerelerin panjurlarını kapatıp bırakıyorum, bu doğru mu?” sorusu. Kriminal uzmanlar ise buna “hayır” cevabı veriyor ve ekliyor: “Çünkü bu şekilde ev sahibi veya kiracı soygunculara evde olmadığını göstermiş oluyor. Bu durumda soygunculunun istediği kadar vakti var!”

HIRSIZLAR EN ÇOK TERAS KAPILARINI SEVİYOR!

“Soyguncuların eve genelde arka taraftan girdikleri doğru mu?” sorusuna ise polis, “Evet. Genelde böyle oluyor. Özellikle teras kapılarını seviyorlar. Ancak ön kapılardan girmeye çalışanların oranı da artıyor” diyor. “Benim köpeğim var, evime hırsız giremez görüşü doğru mu?” sorusuna ise Başkomiser Schettke, “Köpekler her zaman evde değildir ve tatil döneminde köpekler de evde yoktur. Hatta bir seri soygunda soyguncunun özellikle köpek sahiplerini hedef aldığına şahit olmuştuk.” diyor.

EVİ TEKNİK OLARAK GÜVENLİ HALE GETİRMEK VE UYANIK OLMAK

Polisin “Önce Sürgüyü Kapat” (Riegel vor) kampanyasının özetini soran vatandaşlara Kriminal Baş komiser üç şey sayıyor. Evi teknik olarak güvenli hale getirmek, uyanık olmak ve şüphe halinde 110 numarayı aramak. Daha geniş bilgi ise, 0231 1327950 numaralı telefondan randevu alıp Dortmund kriminal polisine bizzat danışarak alınabiliyor.