Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Bölümü farklı konu ve başlıklarla konusunda uzman kişileri öğrencilerle buluşturmaya devam ediyor.

‘İletişim Seminerleri’ serisinin bu haftaki konuğu Antropolog Yrd. Doç. Dr. Sefer Yetkin Işık’tı. Yrd. Doç. Dr. Işık genç iletişimcilere ‘Özel Bir İletişim Deneyimi Olarak Etnografik Alan Araştırması: Katılımcı Gözlem ve Ötekini Anlama Sorunu’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Yrd. Doç. Dr. Işık, Herodot ve Protagoras’tan ötekiler konusu hakkında etnografik alan örnekleri vererek, İbn-i Haldun’un da etnografiye sunduğu katkıdan bahsetti. Yrd. Doç. Dr. Işık, insanoğlunun ötekini anlama konusunda başarısız olduğuna dikkat çekti. Antropolojinin insan bilim yerine ırk bilim olarak adlandırılmasının büyük bir hata olduğuna değinen Yrd. Doç. Dr. Yetkin Işık, günümüzde ise antropolojinin artık insan merkezli bir bilim olarak hak ettiği yerini aldığını ve bu değişimin 2. Dünya Savaşı sonrası ırkçı düşüncelerin etkisini yitirmeye başlamasıyla gerçekleştiğini belirtti.

İletişimle antropolojinin kesiştiği yerin ‘ötekini anlama uğraşı’ olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Yetkin Işık bu bağlamda ben ve öteki ilişkisinin önemli bir aşama olduğunu kaydetti. Antropolojinin emik ve etik olarak iki farklı araştırma üzerinde yoğunlaştığını belirten Yrd. Doç. Dr. Yetkin Işık kendisinin de dil ve kültür arasında bağ kuran araştırmalara önem verdiğini söyledi.

Bitki sınıflandırmaları üzerinde duran Yrd. Doç. Dr. Işık, yenilebilir bitkilerin, eti yenilebilen hayvanların ismiyle; yenilmeyen bitkilerin ve hayvanların isimleriyle adlandırıldığını örnekler vererek açıkladı. Yine Bu konu bağlamında yenilebilir yiyeceklerin kadın isimlerinden oluşmasına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Işık bu durumun ataerkil ve cinsiyetçi bir yaklaşım olduğunun altını çizdi.

Seminerin sonunda Yrd. Doç. Dr. Yetkin Işık’a İletişim Fakültesi öğrencileri tarafından teşekkür belgesiyle fotoğrafının bulunduğu bir seminer afişi takdim edildi. Öğrenciler ve İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlker Özdemir’le birlikte anı fotoğrafı çektiren Yrd. Doç. Dr. Yetkin Işık, seminere davet edildiği için çok mutlu olduğunu belirterek, katılımcılara teşekkür etti.