Torbalı Ticaret Odası (TTO), İş-Kur ve KOSGEB Güney Bölge Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereği, 2015 yılının ilk "Uygulamalı Girişimcilik" kursu başlıyor. 2011 yılından bu yana düzenlediği kurslarla İzmir’de şampiyon olan Torbalı ilçesi, yeni girişimcilere önayak olmaya devam ediyor. Bugüne kadar 10 kursun açıldığı ve yüzlerce girişimcinin eğitim gördüğü ilçede, bu yıl açılacak ilk kursta da 60 kişi eğitim alacak. 30’ar kişilik iki sınıftan kurs için imzalar önceki gün atıldı. TTO meclis salonunda yeni girişimcileri bilgilendiren KOSGEB Güney Bölge Müdürü Mustafa Çanakçı, TÜİK rakamlarına göre işsizlik oranının İzmir’de 2012 yılında yüzde 14,7, 2013'te yüzde 15,4 olduğunu, bu oranlarla İzmir’in, Türkiye’de altıncı sırada bulunduğunu söyledi. İşsizliği bitirecek en önemli unsurun girişimci sayısını arttırmak olduğunu beliren Çanakçı “Torbalı, bu konuda öncü bir kent. Sürekli girişimcilik kursu açılıyor ve çok sayıda işyeri açıldı.” diye konuştu.

‘GİRİŞİMCİLİK RUHU ARTTIRILMALI’

TTO Başkanı Abdülvahap Olgun da girişimciyi her alanda desteklediklerini belirterek, şunları kaydetti: “Girişimcilik kursunu ilk açan kurum olmanın yanısıra İzmir’de bu alanda birinci olmak bizi fazlasıyla memnun ediyor. Kursa katılan birçok girişimcimiz, hem işyerlerini açtı hem de desteklerden yararlandı. Girişimcilik ruhunu ve girişimci sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Genç ve bayan ağırlıklı başvurular bizi mutlu ediyor. Gençlerimizin başımıza icat çıkarmasını, bilişim ve teknolojiye dayalı icatların artmasını istiyoruz.”

İş-Kurİlçe Müdürü Mustafa Şimşek ise istihdama katkı sağlayacak her projenin içinde olduklarını belirtirken girişimci adaylarına başarılar diledi.

‘EN FAZLA İŞSİZ İZMİR'DE’

KOSGEB Güney Bölge Müdürü Çanakçı, önümüzdeki günlerde başlayacak kurs hakkında girişimcilere bilgi verdi. Torbalı’nın dışarıdan göç aldığına ve bu durumun istihdamla ilgili sıkıntıları beraberinde getirdiğine dikkat çeken Çanakçı, “İstihdam problemini çözecek en önemli adım da yeni girişimciler bulmak. Yeni istihdamlar oluşturmak istiyoruz. Bunun için de 30 bin lirası hibe, 100 bin liraya varan bir kredi veriyoruz. Özellikle gençlerin ve bayanların yoğun ilgi göstermesi bizi memnun ediyor. Son üç yılda en fazla işsizin olduğu yer İzmir. 2012 yılında yüzde 14,7 ile Türkiye’de birinci olan İzmir, işsizlikte 2014 yılında ise altıncı sırada yer aldı. Bu sorunu ortadan kaldırmalıyız. Ayrıca iş planına bağlı olmadan açılan işletmelerin ömrü en fazla beş yıl oluyor. Bu nedenle sürdürülebilir işletmelerin kurulması gerekiyor. Üç yılda KOSGEB katkısıyla İzmir’de binden fazla işletme kuruldu. Torbalı, en çok işletme kurulan bölgelerin başında geliyor. Umarım bu kurs sonunda yeni girişimciler de bu kervana dahil olur.” şeklinde konuştu.