İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Gültepe bölgesinde bulunan Çınartepe, Atamer, Anadolu, Trakya, Murat, Çamkule, Saygı, Ulubatlı, Yavuz Selim, Boğaziçi, Mersinli, Halkapınar ve Umurbey mahallelerini kapsayan 400 hektarlık bölgede, 12 kilometre uzunluğunda yeni yağmur suyu hattı döşeyecek ve 14 kilometre uzunluğunda atık su şebekesi yenileyecek. Yeni hatla saniyede 21 metreküp yağmur suyu, Yenişehir Gıda Çarşısı’nın bulunduğu bölgeden geçerek, bin 400 milimetrelik beş boruyla Meles Deresi’ne aktarılacak.

İmalatların tamamlanması ile birlikte daha önce yağışlı havalarda yaşanan sıkıntının son bulacağını belirten İZSU yetkilileri, “Bu bölgenin yağmur suyu sorununu çözmek amacıyla 2014 Mayıs ayında başladığımız proje çalışmalarını, aynı yıl ağustos ayı sonunda tamamladık ancak yağmur sularını Meles Deresi’ne ulaştıracağımız bölgede (Umurbey Mahallesi) mülkiyet sorunlarının çözümü beklendiğinden yapım ihalesine çıkılamadı. Umurbey Mahallesi’ndeki imar uygulama çalışmalarının 2015 Temmuz ayı sonu itibariyle tamamlanmasının ardından hemen yapım ihalesi için çalışmalara başladık. Geçtiğimiz gün ihalesi yapıldı. En kısa sürede imalatlara başlayacağız.” dedi.

Bölgedeki plansız gelişme sebebiyle doğal dere yataklarının yollara dönüştüğünü belirten yetkililer, şöyle devam etti: “Gültepe bölgesinde plansız bir yapılaşma söz konusu. Özellikle aşırı yağışlarda Boğaziçi, Çankaya, Adem Yavuz ve Samsun gibi dört önemli cadde, havzanın en düşük kotunda olduğu için dere yatağına dönüşüyor. Havzada yağmur yağdığı zaman toplanan sular, bu caddelerden akışa geçerek Gaziler Caddesi ve özellikle Gıda Çarşısı’na yayılıyor. Hazırladığımız projeyle sele dönüşen yağmur sularını kontrol altına alarak Meles Deresi’ne ulaştıracağız.”