Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda önemli bir adım atarak köylerdeki su depolarına güneş enerjili otomatik klorlama sistemi kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, dokuz ilçede 140 dağ köyüne daha ulaştı. Hem enerji maliyetleri düştü hem de içme suyunda kalite sağlandı.

Büyükşehir Belediyesi, köylerdeki su depolarında başlattığı güneş enerjisiyle suyun otomatik klorlanmasını sağlayacak sistemi yaygınlaştırdı. 30 Mart yerel seçimlerinin ardından dokuz yeni ilçenin sınırlarına girmesiyle birlikte çalışmalara başlayan İZSU, kısa bir sürede 140 dağ köyüne ulaşarak aynı sistemi kurdu. Daha önce 63 köyde uygulanan bu sistem, böylelikle 203 köye ulaşmış oldu. Özellikle dağ köylerindeki su depolarına enerji hattı çekmek yerine kendi elektrik enerjisini üreten İZSU, temiz enerjiyle köylere su dağıtırken büyük ölçüde tasarruf da sağlıyor. Kullanılmaya başlanan güneş enerjisi sistem sayesinde, daha önce personel tarafından klor tableti atılarak köylere sağlıklı su temin edilirken şimdi bu işlem otomatik yapılıyor. İZSU, bu sistemle hem klorlama maliyetini düşürdü hem de enerji maliyetini.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına büyük önem verdiklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, şu bilgileri verdi: “Dağ köylerimize ait su depolarının yakınlarında elektrik enerji hatlarının bulunmaması nedeniyle elektrik getirmek hem teknik olarak zor hem de yüksek maliyet gerektiriyor. Bu bölgelere güneş enerjisi sistemiyle çalışan otomatik sıvı klor dozlama sistemi kurarak, hem ekonomik olarak kâra geçiyoruz hem de içme suyunda gerekli kaliteyi yakalıyoruz. Sistemler, İZSU Laboratuvar Şube Müdürlüğü bünyesinde çalışmakta olan teknik ekipler tarafından kurulmakta olup çalışmalarımız, merkez ve çevre ilçe köylerinde aralıksız devam ediyor.” diye konuştu.