Kırıkkale Valiliği, kentte çakmak ve çakmak gazının hangi amaç için olursa olsun iş yerlerinde ve sokakta çocuklara dolumu ve satışının yapılmasını yasakladı.

Çocuklara satışı yapıldığı tespit edilen çakmak ve çakmak gazı ürünleri, gerekli işlemler yapıldıktan sonra kanuni temsilcilerine teslim edilecek. Çocuklara çakmak ve çakmak gazı satışı yapan işyerlerine ise para cezası işlemi uygulanacak. 5442 sayılı İl İdare Kanunu’nun 11. maddesi gereğince alınan bu karara uymayanlar hakkında fiil ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesinin 1. fıkrası gereğince yasal işlem yapılacağının belirtildiği kararda, bu kararın yayımı tarihinde itibaren yürürlüğe girdiği ve kararı Kırıkkale Valiliği'nin yürüttüğü kaydedildi.

Kırıkkale Valisi Ali Kolat, il sınırları içerisinde çocuk ve gençlerin uçucu madde kullanımını ve ulaşımlarını engellemek amacıyla bir genelge yayımladı. Kamu kurum ve kuruluşları ile basın kuruluşlarına gönderilen genelgede "Kırıkkale il sınırları içerisinde kamu düzeninin sağlanması. Çocukları ve gençleri solumak, koklamak yoluyla bağımlılık yapan, fiziksel ve psikolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkileyen, kullanımı ile yaralanma ve ölümlere neden olabilecek çakmak ve çakmak gazının zararlarından korumak. Bu maddelerin çocuklara erişimini önlemek, onları bu maddelerden uzak tutmak ve amacı dışında satışını engellemektir." ifadesi kullanıldı.

"Bu karar, Kırıkkale il sınırları içerisinde 18 yaşından küçüklere kimyasal gaz ihtiva eden çakmak ve çakmak gazı satışı ile yeniden doldurulmasının önlenmesini ve denetlenmesini kapsar." ifadesinin kullanıldığı kararda, şöyle denildi: "Çakmak gazı (bütan gazı) karbon ve hidrohenden oluşan C3H8 olarak ifade edilen ve basınç altında kolayca sıvılaşan parafinler ailesinden bir gaz çeşididir. Bu kapsamda aşağıda belirtilen tedbirler alınmıştır: Çakmak ve çakmak gazının hangi amaç için olursa olsun iş yerleri ve sokakta çocuklara dolumu ve satışının yapılmaması sağlanacaktır. Çocuklara satışı yapıldığı tespit edilen çakmak ve çakmak gazı ürünleri, gerekli işlemler yapıldıktan sonra ürünler kanuni temsilcilerine teslim edilir. Çocuklara bally, tiner, derby, vernik gibi yapıştırıcı veya boya çözücü olarak kullanılan uçucu, uyuşturucu ve psikotrop maddeler ile çakmak ve çakmak gazı satışı yapılamaz. Çocuklara satışı yapıldığı tespit edilen bally, tiner, derby, vernik gibi yapıştırıcı veya boya çözücü olarak kullanılan uçucu, uyuşturucu ve psikotrop maddeler ile çakmak ve çakmak gazı ürünleri, gerekli işlemler yapıldıktan sonra velisi, vasisi, kanuni temsilcisine teslim edilir."