Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, diş ticaret açığındaki artışa dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Hiçyılmaz, dış ticaret açığının temmuz ayında arttığını ve 6.6 milyar dolara yükseldiğini belirterek, “Kayseri ihracatı mobilya sektöründeki yüzde 10 daralma nedeniyle gerilemiştir.” dedi.

KTO Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, dış ticaret rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Temmuz ayında ihracatın yüzde 16.2, ithalatının ise yüzde 8.7 azaldığını hatırlatan Başkan Hiçyılmaz, “Temmuz ayında ihracat 11.1 milyar dolarda kalırken, ithalat 18.2 milyar düzeyine gerilemiştir. Dış ticaret açığı geçen yıla göre yüzde 6.5 yükselmiş ve 6.6 milyar dolar olmuştur.” diye konuştu.

Başkan Hiçyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Avrupa Birliği’ne ihracatımız Temmuz ayında yüzde 13.8 azalarak 5 milyar 176 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu düşüşe karşın Avrupa Birliği’nin toplam ihracatımız içindeki payı; 2014 yılı temmuz ayında yüzde 45 iken, 2015 yılı temmuz ayında yüzde 46.3’e yükselmiştir. Temmuz ayında en fazla ihracat yaptığımız ülke yaklaşık 1.1 milyar dolar ile Almanya olurken, 2 milyar doları aşan rakam ile en çok ithalat yaptığımız ülke ise Çin olmuştur.”

Temmuz ayı ihracatında yaşanan azalmanın bazı önemli gelişmelerle açıklanabileceğini vurgulayan KTO Başkanı, “Avrupa Birliği’nde ekonomik büyümenin henüz istikrar kazanmaması ve AB ülkelerinin ithalat yapmaktan kaçınması, ihracatımızı etkilemektedir. AB’de büyüme oranı arttıkça, ihracatımızın da artması muhtemeldir. Batı dünyasının Rusya’ya uyguladığı ambargo nedeniyle, bu ülkeye yaptığımız ihracatımız da gerilemektedir. Rusya’ya ihracatımız temmuz ayında yaklaşık yüzde 47 ve ilk 7 aylık dönemde ise yaklaşık yüzde 40 azalmıştır. Bunların yanı sıra hemen yanı başımızda Ortadoğu’da yaşanan kaos ortamı, bu coğrafyadaki ülkelere yaptığımız ihracatı olumsuz yönde etkilemektedir. Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatımız, temmuz ayında yüzde 12 civarında düşmüştür. Haziran ayında Bursa merkezli yaşanan grevler nedeniyle, temmuz ayında otomotiv sektörü ihracatında yüzde 20 civarında azalma meydana gelmiştir. Tüm bu olumsuz gelişmelere karşın, ihracatımızda istikrarın yakalanabilmesi için üretim alanında yapısal dönüşümleri sağlayacak planlamaların hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi gereklidir.” ifadelerini kullandı.

Kayseri’nin ihracatına ilişkin rakamları da paylaşan Hiçyılmaz, “Temmuz ayında Kayseri’nin ihracatı yüzde 15 civarında düşüş göstermiştir. Bu düşüşte mobilyacılık sektörü ihracatındaki yüzde 10 dolayındaki daralma etkili olmuştur. Kayseri’nin, ocak-temmuz dönemi ihracatı yaklaşık 920 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.” diyerek sözlerini tamamladı.