Bursa’nın Mudanya ilçesinde bir grup mübadillerin talebiyle oluşumunu tamamlayan Lozan Mübadilleri Vakfı Temsilciliği, Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nin 92. Yıldönümü dolayısıyla savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenler anısına denize kırmızı karanfiller bıraktı.

Mübadele alanında öncü ve önder sivil toplum kuruluşu olan Lozan Mübadilleri Vakfı (LMV), Mudanya Temsilciliği’ni resmi törenle açtı. Mudanya Belediyesi’nin katkılarıyla Mütareke Mahallesi Sağlık Sokak’ta yapılan temsilcilik açılışına, CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ile birlikte LMV Başkanı Sefer Güvenç ile çok sayıda mübadil katıldı.
Cumhur Aksan’ın başkanlığında faaliyete geçen Mudanya Temsilciliği, açılışında konuşan Vakıf Başkanı Sefer Güvenç, mübadelenin bir dram ve acı olduğunu belirterek, aynı zamanda herkesin ortak bir yanı olduğunu söyledi. Mudanya’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan önemli temel taşlardan biri olduğuna dikkati çeken Güvenç, temsilciliğin kalıcı ve başarılı işler yapması noktasında kendilerine destek olan yerel yönetimlere teşekkür etti. Bursa Milletvekili Turhan Tayan ise, mübadele konusunda ikinci ve üçüncü neslin bağlarını koparmadan bu ilişkilerini geleceğe taşıması gerektiğini söyledi. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Vakıf Başkanı Sefer Güvenç’e, Girit dantelli tablo hediye etti.

Daha sonra Mütareke Müzesi yanındaki sahilde bir dakikalık saygı duruşu ardından savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenler anısına denize karanfil bırakan mübadiller, Lozan Mübadilleri Vakfı ve 33 mübadil kuruluşunun hazırladığı ortak bildiriyi okudu. Bildiride, Türkiye ve Yunanistan’daki yerel yönetimleri ve sivil toplum kuruluşların mimari mirası korunması konusunda gösterdikleri çabaları takdirle karşıladıklarını belirten mübadiller, merkezi yönetim ve Avrupa Birliği’nin de her iki ülkedeki kültürel mirasın korunmasına eşit imkan tanıyarak maddi ve teknik olarak çalışmalara teknik destek vermelerini talep etti. Açılış etkinlikleri kapsamında ayrıca mübadil lezzetler standında da kadınların yaptığı yiyecekler konuklara ikram edildi.