Türkiye genelinde 60 ilde devrede olan 'ara buluculuk sistemi' Mardin’de uygulamaya geçti. Mardin’e gelen Adalet Bakanlığı Ara buluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Mardin Baro Başkanı Azad Yıldırım ile birlikte Erdoba Elegans Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla ara buluculuk uygulaması hakkında bilgi verdi.

Adalet Bakanlığı Ara buluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar ise, ara buluculuğun tarafların arasındaki hukuki uyuşmazlığın, mahkemeye başvurmadan önce veya mahkeme sırasında, tarafsız, bağımsız ve eğitimli üçüncü bir kişi desteği ile çözülmesi yöntemi olduğunu söyledi.

Dünyanın gelişmiş 160 ülkesinde yıllardır uygulanan ara buluculuk sisteminin Türkiye'nin 2013 yılında uygulamaya girdiğini ifade eden Öztatar, "Toplumumuzda toplumsal bir uzlaşma kültürü var. Ara buluculuk uygulaması bu uzlaşmayı icra edilebilir hale getiriyor. Yargıya taşınan bir uyuşmazlık davasının hem süre hem getirdiği maddi külfet bakımından, tarafları yorduğunu ve rahatsız ediyor. Ara buluculuk uygulaması uzlaşma konularının kısa sürede ve husumet ortamı yaratmadan ve maddi yük getirmeden sonuçlanabilir.” diye konuştu

Mahkemelerde dava yoğunluğu bulunduğuna dikkat çeken Öztatar, şöyle konuştu: "Mahkemede verilen kararlar tarafları memnun etmemektedir. Bir sınır veya tarla için açılan dava taraflar arasında husumet oluşturmakta, kan davası gibi farklı gelişmelere neden olabilmektedir. Ara buluculuk uygulaması ile taraflar ara bulucunun hazır bulunduğu bir ortamda sorunlarını ortaya koyar, kendileri bir karar bağlar, bağlanan karar ara bulucu tarafından tutanak altına alır ve bu tutanak yetkili mahkeme hakimi tarafından tasdik edildikten sonra icra edilebilir hale gelir. Uzlaşan taraflar barış ortamında sorunlarını dava ücreti, dosya masrafı ödemeden kısa sürede halledebilirler. Bunun için bugün itibari ile Mardin’de 11 ara bulucu göreve başlamış, bu rakam önümüzdeki günlerde artacaktır.” ifadelerini kullandı
OKULLARDA GÖNÜLLÜ ARA BULUCULUK
Ara buluculuk görevi için hukuk fakültesi mezunu olma ve 5 yıl avukatlık yapma şartı arandığını belirten Öztatar, Mardin’de ara buluculuk derneği kurulacağını bu derneğin girişimleri ile pilot okullarda gönüllü öğrencilerden oluşan ara bulucu öğrencilerin görevlendirileceğini bildirdi.

Ankara’dan gelen heyet ve Mardin Baro Başkanı ile ara buluculuk görev alan avukatlar, Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, Ticaret Odası, Mardin Sanayici ve İş adamları Derneği, Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği, odalar ve bazı sivil toplum kuruluşları ile bir dizi toplantı yaparak ara buluculuk uygulaması hakkında bilgi verecek.