Almanya'da 1999 yılından bu yana Türkçe yayın yapan Metropol FM, Kuzey Ren-Vestfalya’da radyo frekanslarını alarak yayın alanını genişletti. Almanya’daki Türk toplumunun Türkçeyi yaşatmasında önemli katkıları bulunan radyo Kuzey Ren-Vestfalya’da yaşayan Türklere de hitap ederek bir milyonu aşkın bir bir kitle kazandı.

Kuzey Ren-Vestfalya (KRV), Türkçe yayın yapan yeni bir Türkçe radyoya kavuşuyor. Almanya'da Rhein-Main Bölgesi, Südwest ve Berlin-Brandenburg bölgelerinde yıllardır Türkçe radyo yayınlarına imza atan Metropol FM, bundan böyle KRV'de de yayın yapabilecek.

KRV Medya Dairesi (LfM), eyalet genelinde verilmesi düşünülen UKW radyo frekanslarını on bir aday içinden Metropol FM'e verdiğini duyurdu. LfM Medya Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Werner Schwaderlapp kararla alakalı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Bize ulaşan tekliflerden ve içeriklerden KRV'deki radyo piyasasının cazibesini görmekteyiz. Medya Komisyonu’nun program uygulayıcıları arasında çoğulculuk ve program çeşidi konularında bir seçim yapması gerekiyordu. Yoğun fikir alışverişi neticesinde yasal seçim kriterlerimize uygun olarak Metropol FM'i en uygun radyo kanalı olarak seçtik." dedi.

LfM Direktörü Dr. Jürgen Brautmeier ise KRV'deki radyo yayın alanlarındaki sorumluğun farkında olduklarını vurgulayarak, "Metropol FM’in çoğulculuk anlamında zenginlik katacağını düşündüğümüz için bu yönde karar verdik. Lokal radyoya karşı olduğumuz için değil." dedi. Bu cümle ile Brautmeier, diğer adayların bu konudaki tepkilerine cevap vermiş oldu.

KRV Lokal Radyo Birlikleri (VLR) Başkanı Fritz-Joachim Kock ise kararı üzüntü ile karşıladıklarını belirtti. Kendi adaylarının güvenilir şirketler olduğunu ve rakiplerine göre çalışanların maaşlarını daha pozitif olarak belirlenen tarifelere göre verdiğini vurgulayan Kock kararı anlamakta zorlandıklarını vurguladı.

Metropol FM, KRV'deki yayınları ile diğer eyaletlerde olduğu gibi Türkçe bilen kesime yönelik yayın yapacak. Yayınlarında hedef kitlesinin ülkeye uyumunu konu edinecek. KRV’de yayın lisansı alarak ulusal anlamda yayınını genişletmeyi başaran METROPOL FM böylece yılların Köln Radyosu'nun karşısına yeni bir alternatif olarak çıkacak. Eyalette bir milyonu aşkın Türkiyeli yaşıyor. Bu sayı Almanya genelinde yaşayan Türklerin yüzde 34’ünü, eyaletteki toplam nüfusun ise yüzde 8’ini oluşturuyor. 24 saatlik bir program ile Almanyalı Türkleri yaşam alanları ve tecrübeleriyle topluma adapte etme, bilgi ihtiyaçlarını giderme, dil ve kültürle ilgili özel ihtiyaçlarını gidermeyi amaçlayan METROPOL FM şu anda dört eyalette 6 yayın lisansına sahip. METROPOL FM ayrıca, Kabel Deutschland dijital Türkiye paketi, Kabel Baden- Württemberg ve Unitymedia üzerinden de yayın yapıyor.

Almanya’nın ilk Almanca-Türkçe yayın yapan radyosu olma özelliğini taşıyan Metropol FM 24 saatlik yayın programını 1999 yazında başlattı. Geçtiğimiz yıllarda yerel radyo özelliğini aşarak daha geniş bölgelere hitap eden bir radyoya dönüşen METROPOL FM, zaman içinde yayınlarıyla Berlin, Ludwigshafen, Stuttgart, Mainz ve Koblenz ve en son KRV’de Türk kitleye sesini ulaştırmayı başardı. Gelişmeyle ilgili olarak konuşan METROPOL FM Genel Müdürü Tamer Ergün, Kuzey Ren-Vesfalya’da ortak bir gelecek için önemli bir bilgi kaynağına ihtiyaç duyulduğunu, iletişim için güvenli ve hedefe yönelik bir yol gerektiğini vurguladı.