Almanya'nın Sachsen-Anhalt eyaleti sınırlarındaki Tröglitz’de mülteci yurdunun yakılmasının ardından mültecilere yönelik saldırılar da mercek altına alınıyor.

Almanya’ya gelen mülteci sayısının tahminlerin çok üzerinde olması ile birlikte gündemden düşmeyen mülteciler, son zamanlarda aşırı sağ eğilimli grupların tacizine maruz kalıyor. Mülteci yurtlarına yönelik saldırı girişimleri açısından Berlin eyaleti ilk sırada yer alırken bunu; Sachsen- Anhalt ve Kuzey Ren Vestfalya (KRV) ve Baden Württemberg takip ediyor. Saldırılar genellikle yerleşkelerin camlarının kırılması, kapı, duvar ve pencerelere aşırı sağcı motifler ve yazılar yazılması şeklinde gerçekleşti.

Mültecilere bizzat yapılan taciz ve hakaretler ise bu istatistiklerin dışında tutuluyor. Almanya’da en fazla mülteci kabul eden eyaletlerin başında gelen Baden Württemberg Eyaleti’nde de geçtiğimiz yıl mültecilerin kaldığı tesislere yönelik 19 taciz saldırısı yapıldığı kayıtlara yansıdı. Söz konusu saldırıların 14’ünün ise aşırı sağcı arka plan olduğu yapılan tespitler arasına. Geçtiğimiz yıl eyalet genelinde mültecilere barınacak yer tahsis edilmesi aleyhinde dokuz gösteri düzenlendi. Gösterilerin tamamı da aşırı sağcı arka plan içeriyor. Bu gösterilere katılım ise oldukça düşüktü.

Buna karşın Stuttgart ve Mannheim başta olmak üzere eyaletin birçok şehrinde mültecilere destek için yapılan gösterilere binlerce kişi katıldı.