Nevruz Bayramı'nda Türkiye'ye gelen İranlı turist sayısında geçen yıla göre yüzde 35 oranında düşüş bekleniyor.

Türkiye'de İranlı turist pazarında söz sahibi olan Narkissos Turizm CEO'su Erkan Kaplan, Nevruz Bayramı tatilinde Türkiye'ye 150 bin İranlı turistin geleceğini bildirdi. Erkan Kaplan, yaptığı yazılı açıklamada, 2014 yılı için Türkiye'ye 1 milyon 590 bin 644 İranlı turistin geldiğini kaydetti. 2014 yılı mart ayında bir önceki yıla oranla Türkiye’ye gelen İranlı turist sayısı yüzde 77,39’luk artış göstererek 231 bin 523 olarak gerçekleştiğini vurgulayan Kaplan, ülkeye geçen yıl mart ayında gelen ve tüm ülkelerin vatandaşlarını kapsayan toplam turist sayısının 1 milyon 851 bin 980 kişi arasında yüzde 12,50'lik bir paya sahip olduğunun altını çizdi.

Şu an otellerdeki doluluk oranları İran ve Ortadoğu pazarları, Nevruz dönemi için geçen seneye oranla yüzde 50 - yüzde 60 arasında düşüş gösterdiğini aktaran Kaplan, otellere tek yetkili girdiklerimi ve garanti odaları olan acentelere gelen rezervasyon oranları da toplam koltuk ve oda sayılarının yüzde 25 - yüzde 30'u civarında olduğunu, dolayısıyla da ellerindeki henüz dolduramadıkları koltuk ve odaları dolduramayacakları korkusu ile diğer acentelere şimdiden açmış durumda olduğunu vurguladı.

Pazarın da yapısı itibariyle son dakika satışlarının bu haftadan itibaren artmaya başladığını dikkat çeken Kaplan, İran pazarıyla şu bilgileri kaydetti: "Fakat buna rağmen ben geçen sene mart ayı, Nevruz dönemine oranla yüzde 30 - yüzde 40 arasında düşüş bekliyoruz. İranlıların en önemli bayramı Nevruz, bu nedenle yine İranlılar ellerinde bulunan paraya çevrilebilir ve gözden çıkarılabilir mallarını ellerinden çıkartarak tatile çıkacaklar. 2015 Mart ayı, Nevruz döneminde Türkiye’ye gelen İranlı turist sayısı geçen seneye oranla ortalama yüzde 35 kayıpla 150 bin civarında olacak."