Tarım Gıda ve Hayvancılık Yozgat İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Türkiye’nin önemli tarım alanlarına sahip Yozgat’ta bazı bölgelerde sulu tarım yapılamamasından dolayı tarım alanlarının nadasa bırakıldığını belirterek, çiftçilerin bu ekilmeyen boş arazilerini aspir ekerek değerlendirmesini istediklerini söyledi.
Yozgat Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, çiftçilerin aspir bitkisi hakkında bilgi edinmeleri konusunda bütün ilçelerde toplantılar ve seminerler düzenlediklerini belirtti. Aspire devlet tarafından verilen destekle bu bitkinin ekiminin teşfik edildiğini ifade eden Özdemir, “ Aspirin tarımındaki en önemli avantajı, buğday-arpa tarımında, toprak hazırlığından ürünün depolanmasına kadar geçen sürede kullanılan bütün alet ve ekipmanların bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesidir. Belki de bu özelliğinden dolayı üreticiler tarafından benimsenmesi daha kolay ve çabuk olacaktır. İlimizde yaklaşık 2 milyon dekar nadas alanımızın bulunduğu ve bu nadas alanlarını değerlendirilmesi gereklidir." dedi.
Aspirin İç Anadolu’da kuru tarım yapılan alanlarda anıza ekilebilecek en uygun bitki olduğunu vurgulayan Özdemir, “ Aspir, Hububat – Aspir - Yem Bitkisi - Nadas münavebesi söz konusu alanlar için önerilmektedir. Aspir, hububat tarımının yapıldığı her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebilmektedir. Aspir tohumlarında yeni çeşitlerde yaklaşık yüzde 46-47’ye kadar yağ bulunmaktadır. Yağının en bariz özelliği, doymuş yağ asitleri oranının düşük, doymamış yağ asitleri oranının yüksek olması, batılı ülkelerde margarin, mayonez ve salata yağı olarak tüketilmesidir. Aspir yağı yemeklik yağ olarak kullanımının yaında vernik, boya, baskı mürekkebi, koruyucu, alkit reçinelerin üretiminde ve sabun sanayinde’de kullanılmaktadır. Ayrıca biodizel yakıtı olarakta kullanılmaktadır. Aspir’in hayvan beslenmesinde de kullanma imkanı vardır ve yem de protein ve yağ miktarını artırması hayvancılık yapan üreticiler için de ayrı bir avantajdır. Aspir bitkisi, yeşilken direkt olarak hayvanın otlatılmasında da uygundur. Direkt otlatmanın yanında, silaj veya kuru ot yani yem yapımına da elverişlidir. Yem olarak çok besleyici olup besin değeri en az yulaf ve yonca kadardır." diye konuştu.