Almaya Federal Bakanlar Kurulu, mültecilerin yerleştirilmesi ve diğer giderler için eyalet ve belediyelerin yükünü bu yıl için 500 milyon Euro ile hafifletme kararını aldı. Eyalet ve belediyeler böylece bu yıl federal kasaya aktarması gereken bu rakamı mültecilere yönlendirebilecekler. Gelecek yıl için de durumda değişiklik söz konusu olmayacaksa yine 500 milyon Euro’luk destek sağlanması hedefleniyor.

Federal Hükümetin Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, Bakanlar Kurulu’nun belediyelerin yükünü hafifletmeye yönelik karar almasından sevinç duyduğunu açıkladı.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Özoğuz, şimdi ise bu paraların mümkün olduğu kadar çabuk bir şekilde mültecilerin yerleştirilmesi ve onlarla ilgilenilmesi konusuna yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Özoğuz ayrıca, “Almanya’nın her yerinde mülteciler için seferber olan gönüllülere teşekkür ediyoruz. Onların sayesinde mülteciler buraya hoş geldiklerini hissediyor.” diyerek, bu şekilde ortak yaşama katkı sağladıklarını vurguladı.

Diğer taraftan ise Schleswig-Holstein eyaletinden federal düzeyin mülteci sayısı ile ilgili tahminine yönelik eleştiri geldi. Eyaletin İçişleri Bakanı Stefan Studt (SPD), dpa haber ajansına yaptığı açıklamada, Federal Göç ve Mülteci Dairesi’nin bu yıl açıkladığı 300 bin sayısının düşük olduğunu, bu yıl 550 bin iltica başvurusunun daha gerçekçi olduğunu savundu. Studt, eyalet ve belediyelerin planlamalar yapabilmesi için federal düzeyin daha gerçekçi rakamlar sunmasını talep etti.