Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde bulunan ve 1942 yılında Çamlı ocağında meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 63 şehit madencinin mezarları yok olmaya yüz tutmuş durumda. İsimleri mezarlık girişinde hazırlanan bölümde yazan madenci şehitlerinin mezarlarından sadece 10-15 tanesi kalmış, o mezarlar da otların arasında kaybolmuş halde.

Ereğli'ye bağlı Kandilli beldesinde 1942-1943 yıllarında şehit olan madenciler Şehit Madenciler Mezarlığı'na defnedildi. 2010 yılında mezarlık girişinde yapılan ve 63 madencinin isminin yazıldığı 'Amele Birliği Şehit Madenciler Mezarlığı'nın açılışı yapıldı. Mezarlığın girişinde şehit madencilerinin ismi yazarken, madencilerin mezarları zaman içerisinde ilgisizlikten kaybolmaya yüz tuttu. Beton dökülerek özel alana alınan mezarlardan sadece birkaç tanesi kaldı.

ŞEHİTLER GÜHNÜ DİYORUZ, ŞEHİTLERİN YATTIĞI YERLER BİLE KAYIP

Kandili Beldesi Merkez Mahalle Muhtarı Tahsin Aslan, yıllardır mezarlıkların temizliğini kendilerinin yaptığını, ilgilenilmediği sürece mezarların kaybolmaya devam edeceğini söyledi.

Muhtar Aslan, şunları söyledi: "Biz halk olarak burada bir bütünlük sağladık. Mezarlığımızın temizliğini kendi gücümüz ve imkanımızla yaptık. Bu arada Amele Birliği başkanlığına da dilekçelerimizi verdik muhtarlar olarak. Kendilerine göre küçük çaplı bir çalışma yaptılar. Hallettiklerini zannettiler aslında. Hala daha talebimiz var. Buna rağmen kimse ilgilenmiyor. Yazık. Kandilli'ye yazık. Bu şehitlerimize yazık. Şehitleri anıyoruz. Şehitler günü diyoruz ama şehitlerin yattığı yerde mezarları bile kayıp. Şu anda burada 63 tane şehit mezarı var. 1942-1943'lerde olmuş. Şu anda görünen 10-15 mezar var. Diğerleri kayıp ve üzerleri otlarla kaplı. Mezarlar göçük durumda. Kaybolmuş, tamamen kaybolmuş. Bu mezarlarla ilgilenmez ve bakmazlarsa zamanla kaybolacaktır. Kaçınılmaz son olarak kaybolacaktır. Şehitlik amblemini oraya astılar ama Amele Birliği başkanı bundan sonra gerekli ilgi ve alakayı inşallah gösterir."

ŞEHİT YAKINLARININ 'FATİHA' OKUYACAĞI GÖRSEL BİR ALAN YAPILSIN

Madende şehit olarak maden şehitliğine defnedilen madencilerin yakınlarının bir 'Fatiha' okumaları için mezarların kalmadığını kaydeden Aslan ,"Beton içerisine aldıkları yerler bütün şehitlerimizin mezarlıkları ama mezarlar hiç görünmüyor. Sahipsiziz. Kimse bakmıyor. Şehit yakınlarının buraya gelip de bir Fatiha okuyacağı bir mezar dahi yok. Buraya şehit yakınlarının gelip bir Fatiha okuyacağı görsel bir yer yapılabilir. Bunu da Amele Birliği başkanından rica ediyoruz. Gelsin baksın, bizimle birlikte burayı bir gezsin, eğer içine sindiriyorsa biz de sindirelim." şeklinde konuştu.