Mersin Mut İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Levent Abaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın son 10 yılda yürüttüğü çalışmalar ile küçükbaş hayvan varlığındaki düşüşün yavaşladığını söyledi.

Abaş, Türkiye genelinde toplam küçükbaş hayvan sayısının 41 milyon 462 bin adet olduğunu kaydetti.

Müdür Abaş, yaptığı açıklamada, Mersin ilinde 2002 yılında 630.280 olan küçükbaş hayvan sayısı 2013 yılında bakanlığımızın destekleri ve eğitimleri neticesinde 1.053.705 adet olmuş tur. Mut ilçemizde ise son 5 yılda uygulanan teşvikler neticesinde 207.000 olan küçükbaş hayvan sayısı 300.000 adete ulaşmıştır.

2014 yılı içinde ilçemizde 998 işletmeye 141.483 hayvan için 2.830.000 TL destek verilmiştir. TÜİK verilerine göre 2013 yılına göre küçükbaş hayvanda ki artış oranı 2014 yılında yüzde 7,7 olmuştur. Keçi sayısındaki artışta Mersin 772.000 adet ile 1. sırada yer almaktadır." diye konuştu

Türkiye’nin geçen yaklaşık çeyrek asırlık dönem içinde, küçükbaş hayvan varlığında ciddi bir düşüş yaşandığını anlatan Abaş, bu durumun ortaya çıkmasında ekonomik, politik ve sosyal problemler etkili olmuştur. Ele alınan bu faktörler içinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini doğrudan ilgilendiren esas sorun ise sürü yönetimi elemanlığı yapacak eleman bulamamaktan kaynaklanmaktadır. Son yıllarda, Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde gıda tarım ve hayvancılık bakanlığının yürüttüğü çalışmalar ile küçükbaş hayvan varlığındaki düşüş bir miktar yavaşlasa da, esas önemli olan yetiştiricilere ve bu işi birebir devam etmesinde etkili olan sürü yönetimi elemanlarına ayrı bir önem verilmektedir." şeklinde konuştu

Abaş konuşmasına şöyle devam etti: "Proje kapsamında, Atıl işgücü niteliğindeki hedef grup deneyimli ve sertifikalı işgücünü dönüştürecek ve dolayısıyla hem istihdam hem de küçükbaş hayvancılığının verimli ve kaliteli bir şeklide gelişmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca bakanlığımızca 350 baş anaç olmak kaydıyla 500 küçükbaş hayvan varlığı olan işletmelere sürü yönetimi elemanı çalıştırdığı takdirde 5 bin TL destekleme verilecektir."

Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odalar Birliği ve Türkiye iş Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği mesleki yeteneklerinin geliştirilmesi ve işsizliğin azaltılmasına yönelik yürütülen “Sürü Yönetimi Elemanı Benim” projesi kapsamında eğitim alan 7’si bayan olmak üzere 50 çoban kursiyere sertifika verildi.