Sivas Kongresine ev sahipliği yapan tarihi bina 2 yıl sonra brandasından kurtuldu, ancak binanın restorasyonunun 4 Eylül etkinliklerine yetişmesi zor görünüyor. Törenlerin geçtiğimiz yıl olduğu gibi bahçesinde yapılması bekleniyor.

4 Eylül 1919'da milli egemenlik ilkesine dayalı yeni Türk Devleti'nin kuruluşuna temel olan Sivas Kongresi'nin yapıldığı Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi’nde devam eden restorasyon çalışmaları sürüyor. 2 yıldır brandayla kaplı bulunan tarihi müzenin brandası kaldırılınca eser gün ışığına çıktı.

Özel İdare Genel Sekreteri Salih Ayhan, Binanın dış cephe ve çatıdaki çalışmalarının bittiğini ve binanın iç tanzim projelerinin ihalesinin yapılacağını belirterek, “Dolayısıyla 4 Eylül törenlerine yetişmesi mümkün olmayacak. Bina içinde program olmayacak” dedi.

Tarihi müze binası 10 Ocak 2011'de imzalanan protokol ile Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na devredilerek İl Özel İdaresi tarafından yapılan ihaleyle 2013’te restorasyonuna başlandı. Ancak gelinen 2 yıllık süreçte bir türlü çalışmaların tamamlanamaması tepkilere yol açtı. Milli Saraylar Bilim Kurulu İç konsept teşhir tanzim projelerini 8 kez reddetti. Gerekli düzenlemelerin ardından geciken restorasyon çalışmaları yeniden başlatılmıştı.

'İÇ RESTORASYONU TANZİM PROJELERİ İLE BİRLİKTE YAPILACAK'

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, tarihi kongreye ev sahipliği yapan binanın iç restorasyonun iç tanzim projeleri ile birlikte yürüyeceğini belirterek, “İç tanzim projesi, içinde iç aydınlatma, panoramik gösterimler gibi şeyler var onların yapım ihalesini yapacağız. Kuruldan geçti Ağustos’un sonuna doğru ihalesini yapacağız, restorasyonun son kısmı, iç tanzim projesiyle beraber yapılması gerekiyor. Bir yıl gecikme oldu, biz bu 4 Eylül’e yetiştiririz diye umut ediyorduk ama yetiştiremedik” diye konuştu.

TÖRENLER YİNE BAHÇEDE YAPILACAK

Sivaslı bir meclis başkanının olmasının restorasyon için bir şans olduğunu kaydeden Ayhan, şöyle devam etti: “TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile birlikte 2. viteste giden çalışmalar şimdi 5. viteste devam ediyor. Sivaslı bir meclis başkanımızın olması restorasyon çalışmalarını daha da hızlandırdı. Restorasyon çalışmaları istediğimiz hızda devam ediyor. 4 Eylül’e yetişemeyecek ama en kısa zamanda yıl sonu gibi bütün çalışmaları bitirmeyi hedefliyoruz”

Törenlerin geçtiğimiz yıl olduğu gibi müze bahçesinde yapılması bekleniyor.