Berlin, Tempelhof Alanı’nın ardından Tegel Havaalanı’nın (TXL) da kapatılmasından sonra oluşacak alanı da yatırımcılara bırakmadı. Kentsel Gelişim ve Çevre Senato İdaresi, Eğitim, Gençlik ve Bilim Senato İdaresi ve Ekonomi, Teknoloji ve Araştırma İdaresi’nin sunduğu ortak tasarıyı kabul eden Berlin Senatosu, bu üç idarenin TXL’in kapatılmasından sonra ana binanın olduğu yerle ilgili planlama sürecine başlamasına karar verdi.

30 Nisan 2013 tarihli TXL mastır planıyla ilgili kararda da havaalanından kalan alanın nasıl kullanılacağı formüle edilmişti. Buna göre havaalanının en karakteristik bölgesi olan ‘Terminal A’, ‘Urban Tech Republic’ adı verilecek bir bölgenin başlangıç noktası olacak, B ve D terminalleri ise araştırma ve teknoloji için kullanıma açılacaktı. Son kararla birlikte senato alanın diğer bölgelerinin de kullanımı için plan yapılması öngörülüyor. Konuyla ilgili olarak konuşan Kentsel Dönüşüm Senatörü Andreas Geisel, “Ortak uğraşların sonucu ümit verici. Berlin Beuth Teknik Yüksekokulu terminal alanında kendine sıra dışı bir yurt bulacak. Teknoloji ve Yenilenme Merkezi ve Etkinlik ve Kongre Alanı ile birlikte de araştırma ve öğretim, şirket kurma ile üreten endüstri kol kola olacak.” dedi.

Eğitim, Gençlik ve Bilim Bakanı Sandra Scheeres ise Adlershof örneğinin yüksekokulların bir bölgenin gelişiminde ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi. Senatör, Beuth Yüksekokulu’nun Almanya’nın en verimli meslek yüksekokullarından biri olarak Tegel bölgesinin merkezi yerlerinden biri haline geleceğini dile getirdi. Ekonomi, Teknoloji ve Araştırma Senatörü Cornelia Yzer de senatonun bu kararını işletmecilere de alan veren bu yeni araştırma ve endüstri parkının nihai bir başlangıç sinyali olduğunu ifade etti. Karar, Tempelhof Alanı’nın yeşil alan olarak kalmasından sonra sevinçle karşılandı.

Geçen yıl Berlin halkı dinlenme alanı olarak kullandığı ve tarihi değer atfettiği Tempelhof Alanı için sandığa gitmiş, halkoylamasında alanın yeşil alan olarak kalması yönünde talep çıkmıştı.