Samsun’un Terme İlçesinde tarım işçilerinin 2015 yılı günlük yevmiyeleri belirlendi. Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Mehmet Karamollaoğlu, yaptıkları toplantının ardından tarım işçisinin bir günlük yevmiyesinin 50 lira kararlaştırdıklarını belirtti.

Başkan Yetkin Mehmet Karamollaoğlu, Terme’de fındık toplama ücretlerinin Terme Kaymakamı İlyas Gün başkanlığında toplanan komisyonunda alınan kararlara göre belirlendiğini söyledi. Karamollaoğlu 16 yaşından küçük çocukların çalıştırılmayacağını en düşük yevmiyenin ise 40 lira olacağını söyledi.

Yıllardır süregelen geleneklere uygun olarak kararların alındığını kaydeden Başkan Karamollaoğlu; "Fındık toplama işinde çalışan işçilere yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın yemek bahçe sahibi tarafından veriliyorsa 45, yemeği işçi getiriyorsa da 50 TL net günlük ücret ödenecek. Ayrıca fındıkta çocuk işçiliğinin önlenmesi adına fındık hasadında 16 yaş ve altındaki çocuklar çalıştırılmayacak. 16 yaşından küçük çocukları çalıştıran bahçe sahibi ve çocukların velilerine 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’na göre her çocuk için 208 TL idari para cezası kesilecek.

Ayrıca her isteyen de dayı başı olamayacak. Dayı başı olacakların İŞKUR İl Müdürlüklerinden ‘Aracı Belgesi’ almış olmaları gerekecek. Aracı Belgesi olamayan kişiler işçi başı olamayacak." dedi.