Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Erciyes Üniversitesi bünyesinde hizmet verecek Doğa Bilimleri Merkezi İnşaata Başlama ve Tanıtım Töreni’ne katıldı. Vali düzgün, burada yaptığı açıklamada, “Doğa Bilimleri Merkezi’nin de hizmet vermesiyle üniversitenin araştırmacı yönünün çok daha güçlü hale gelecek. Bu merkezler sayesinde batıya yönelik beyin göçü tersine dönerek, batıdan beyin göçü almaya başlandı” diye konuştu.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Yerleşkesinde düzenlenen törene Vali Düzgün’ün yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mehmet Tahir Gül, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, Merkez Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Doğan ile çok sayıda öğretim üyesi ve davetli katıldı.

Vali Düzgün, törende yaptığı konuşmada, Kayseri’nin İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra en fazla üniversiteye sahip kent olduğunu, Erciyes Üniversitesi’nin de Anadolu’daki üniversiteler arasında çok saygın bir yerde bulunduğunu söyledi. Erciyes Üniversitesi’nin önemli araştırma merkezlerine sahip olduğunu, Doğa Bilimleri Merkezi’nin de hizmet vermesiyle üniversitenin araştırmacı yönünün çok daha güçlü hale geleceğinin altını çizen Vali Düzgün, bu merkezler sayesinde batıya yönelik beyin göçünün tersine dönerek batıdan beyin göçü almaya başlandığını ifade ederek, şöyle devam etti; “Sevinerek görüyorum ki başta Erciyes Üniversitesi olmak üzere artık diğer ülkelerden de üniversitelerimize tersine bir göç başlamış durumda ve buradaki bilgileri, araştırma merkezlerindeki, fakültelerdeki bilgi birikimlerinden faydalanmak üzere Erciyes Üniversitesi başta olmak üzere pek çok öğretim üyesi ilimize gelerek buradan ışık almaya çalışıyor.”

Vali Düzgün, Erciyes Üniversitesi bünyesindeki araştırma merkezleri nano teknoloji araştırma merkezi, aşı geliştirme merkezi, GENKÖK ve kök hücre merkezi, Türkiye’de bu konuda ileri seviyede olan araştırma merkezlerinin başında yer aldığını belirtti. Vali, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Özellikle kök hücre merkezi Türkiye’deki bu alanda en ileri olan merkezlerin arasında yer alıyor. Birçok hastalığın tedavisinde burada üretilen kök hücreler kullanılmaya başladı. İnşallah fen bilimleri merkezinde de bir ticaret ve sanayi kenti olan Kayseri için buradan ortaya çıkacak olan fikirlerin, yeni araştırmaların sonuçlarının da üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesinde çok önemli bir fırsat olacağını düşünüyorum. Kayseri bir sanayi ve ticaret kenti, ancak gelenekselleşmiş bazı ürünlerin üretimi dışında bizim biraz daha yeni ürünlere açılmamız, bu araştırma merkezlerinde elde edilecek olan verilerle ARGE ve inovasyon çalışmaları ile katma değeri çok daha yüksek olan ürünlerin üretimi konusunda, sanayi ile üniversite işbirliğini geliştirilmesi konusunda bu tür merkezlerin önemli bir fırsat ve imkan sunacağını değerlendiriyorum.”

Vali Düzgün, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü ile OSB yönetimine sağladıkları maddi katkı, Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ile Merkez Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Doğan’a da düşünce aşamasından proje aşamasına kadar gösterdikleri gayret nedeniyle teşekkür etti.

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur da, kalkınma için ileri teknolojiye ve evrensel bilgiye ulaşılması gerektiğini belirterek, Türkiye’nin bilim dünyasına katkısının giderek arttığına dikkati çekti. “Geleceğe ümitle bakmamız için yeterince sebebimiz var” diyen Keleştemur, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Türkiye'nin kalkınması ve dışa bağımlılığının azılması için bu tür merkezlere ihtiyaç vardır. Son 10 yılda TÜBİTAK'ın da teşviki ile birbiri ardına projeler yapılmaktadır. O açıdan geleceğe ümitle bakmalıyız. Son 5-6 yılda ERÜ, Türkiye'deki ilk Genetik kök merkezi ve Nano teknoloji merkezi ile öne çıkmıştır. İlaç Merkezi, Aşı Geliştirme merkezlerimizde kısa sürede hizmete girecektir. Hayırseverlere bize katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz"

OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü ise üniversite – sanayi işbirliğini önemsediklerini kaydederek, bu kavramı sadece sözde bırakmayıp icraata geçirdiklerini söyledi. Bunun en güzel örneklerinden birinin de Doğa Bilimleri Merkezi olduğunu ifade eden Hasyüncü, “OSB olarak ERÜ ve diğer üniversitelere katkımız devam edecek. Kayseri sanayisinin gelişiminin bu merkezlerle daha da yukarılara çıkacağına inanıyoruz. 1 tır malı 10 bin dolara ihraç ederken, sadece 1 parçayı 10 bin dolara ithal etmek durumunda kalıyoruz. Bu nedenle üniversite-sanayi işbirliğini çok önemsiyoruz” diye konuştu.

Doğa Bilimleri Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Doğan da, konuşmasında merkezin sağlayacağı katkıları ve proje sürecini anlatarak, merkezin yapımı tamamlandığında çok büyük bir eksikliği gidereceğine işaret etti.

Konuşmaların ardından Vali Düzgün ve beraberindekiler butona basarak inşaatın başlamasını sağladı.