Kayseri Valisi Orhan Düzgün, kentin ve Kapadokya bölgesinin turizm değerlerinin tanıtılması amacıyla Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Slovenya ve Yunanistan’dan davet edilen tur operatörleri ile turizm gazetecileri ve seyahat dergisi yazarları ile bir araya geldi.

Kapadokya sınırları içerisindeki Kayseri ve Nevşehir’in turizm alanındaki işbirliğini artırmak ve “Kültürel Kayak” sloganıyla turistleri daha çok bölgeye çekebilmek amacıyla Kayseri Valiliği’nin yürüttüğü çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Bölgenin turizm alanındaki avantajlarının dünyanın dört bir yanına duyurulabilmesinin en etkili yollarından birisinin tanıtım olduğuna, bunun da tur operatörleri ve turizm gazetecileri ile seyahat dergisi yazarları aracılığıyla daha etkili gerçekleşeceğine inanan Vali Düzgün, ABD, Almanya, Slovenya ve Yunanistan’dan davet edilen tur operatörleri ile turizm gazetecileri ve seyahat dergisi yazarları ile akşam yemeğinde bir araya geldi.

Pazar günü geldikleri Kayseri’de kentin tarihi ve kültürel mekânlarını gezen, Erciyes Kayak Merkezi’nde Master Plana ilişkin tüm detayları yerinde gören ve brifing sunulan tur operatörleri ve gazeteciler, Kapadokya Bölgesi ziyaretinin ardından bir araya geldikleri Vali Düzgün’e memnuniyetlerini ve değerlendirmelerini aktardılar. Bir otelde düzenlenen yemekte yabancı konuklar ile yakından ilgilenen Vali Düzgün, yaptığı konuşmada, Amerika, Almanya, Slovenya ve Yunanistan’dan gelen turizm gazetecileri ve seyahat acentalarını Kayseri’de görmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.

Kayseri’nin gezilip görülebilecek ve turizm alanında değerlendirilecek pek çok yeri bulunduğunu, ancak konuk heyetin 3 gün içerisinde sınırlı yerleri gezebilmesinin mümkün olduğunu anlatan Vali Düzgün, özellikle Kapadokya ve Erciyes kombinasyonunun tanıtılmaya çalışıldığına işaret ederek, şunları kaydetti; “Türkiye, dünya turizm pazarında son yıllarda ciddi bir pay almaya başladı. Özelikle son 15 yıldır turizm sektöründe ciddi atılımlar yaptı. 2014 yılı sonu itibari ile yaklaşık 40 milyon turist ülkemizi ziyaret ederek, dünyanın en fazla turist kabul eden altıncı ülkesi konumuna yükseldik. Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyar kişinin üzerinde insan turizm amaçlı seyahat ediyor. İnsanların gelir ve kültürel eğitim seviyesi yükseldikçe seyahat edenlerin sayısı giderek artıyor. Bizde Türkiye olarak bu pastadan payımızı daha fazla almak ve Türkiye’nin kültürünü, doğal güzelliklerini, kültürel mirasını ve zengin tarihini tüm dünya insanları ile paylaşmak istiyoruz. İnsanlar uzak diyarlara gittikçe aynı anda birkaç yeri birlikte görmek istiyorlar. Örneğin Amerika’dan bu bölgeye gelince Türkiye ve Yunanistan’ı bir arada görmek, Türkiye’de birisi Latin Amerika’ya gidince Arjantin ve Brezilya’yı bir arada görmek, yurt içindeki seyahatlerde de aynı anda gidilen bölgedeki birkaç yeri görmek istiyorlar. Bizde bu düşünceyle yurt içinden ve yurt dışından bölgemize gelecek olanlara Erciyes ve Kapadokya’yı, kayak turizmi ile kültür turizmini bir arada sunmayı arzu ediyoruz.”

Bu durumun aynı zamanda farklı yaş grupları içinde önem taşıdığını ifade eden Vali Düzgün, “Türkiye için söylemek gerekirse, özellikle yaşlı gruplar daha çok kültür turizmini, onların çocukları da kayak turizmi gibi alanları tercih ediyor. Dolayısıyla ailelerin birlikte tatil yapmasını sağlamak için kültür turizmi ile kayak turizmini birleştirmek son derece önemli. Çünkü sadece kayağa gelineceği zaman anne babası belki çocuklarına diyor ki ‘hadi siz gidin kayıp gelin’, ya da tam tersi tarihi mekânları görmek istendiği zaman gençler yeteri kadar ilgi göstermeyebiliyorlar. Ama ikisini bir arada sunduğumuzda belki ailelerin bir arada tatil yapma imkânını da oluşturmuş olacağız” diye konuştu.

Vali Düzgün, turizmde, bir bölgeyi ya da ülkeyi pazarlarken “neden tercih edilmesi” gerektiği sorusunun doğru cevaplanmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Bu yüzden “Neden Kayseri’ye gelmelisiniz” ya da “Neden Kapadokya’ya gelmelisiniz” sorularına cevaplar verilmesini çok önemsediğini dile getiren Vali Düzgün, şöyle devam etti: “Bizim en önemli avantajlarımızdan birisi kolay ulaşılabilir olmak. Siz de gördünüz ki hava limanı şehrimizin merkezinde, hatta ben şöyle tarif ediyorum, Kayseri’deki hava limanı şehir merkezine otogardan, terminalden daha yakın Erciyes Kayak Merkezi’nin yolunu da gördünüz, sanırım dünyadaki kayak merkezleri içinde standardı en yüksek karayollarından bir tanesi Erciyes’tir. Ayrıca oradaki konaklama tesisleri de son derece önemli. Şu anda Kayseri’de 6 bin yatak kapasitemiz var ama Erciyes de sizde gördünüz yeni yapılan oteller var. Ayrıca, Kapadokya’nın şehrimize çok yakın olmasının da Kayseri’nin avantajlarından birisi olarak düşünüyoruz.”

Vali Düzgün, turizmdeki en önemli hususlardan birisinin de gastronomi olduğuna dikkati çekerek, yöresel lezzetler açısından Kayseri’nin farklılık ve zenginlik taşıdığını da sözlerine ekledi.