Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97'nci yıldönümü törenle kutlandı. Valilik önünde yapılan kurtuluş törenleri renkli görüntülere sahne olurken, akşam yapılması planlanan Van türküleri konseri ise Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesi nedeniyle iptal edildi.

Van’ın en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Valilik bahçesinde başlayan törene, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Barutçu, Belediye Başkan Vekili DBP'li Nizamettin Yılmaz, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, kurum amirleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Törenlerin yapıldığı Cumhuriyet Caddesi'nde geniş güvenlik önlemleri alınırken, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.

Törenlerde, öğrenciler arasında düzenlenen, şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarından dereceye girenlere protokol üyeleri tarafından da ödülleri verildi. Beşyol Mevkii'ndeki törenin ardından Vali Taşyapan ve beriberindeki protokol üyeleri, Cumhuriyet Caddesi üzerinde Garnizon Komutanlığı Bandosu eşliğinde halk yürüyüşü yaptı. Yürüyüş sırasında Van yöresi halk oyunları ekipleri de sırasıyla gösterilerini yaptı.

Beşyol meydanında son bulan yürüyüşün ardından Vali Taşyapan ve beraberindekiler protokol üyeleri halk oyunları ekipleri ile birlikte halay çekti. Garnizon Komutanlığı Bandosu konserinin yapıldığı etkinlikler, 'Tarihte Van' konulu resim sergisinin gezilmesinin ardından son buldu.

Kutlamalar kapsamında bu akşam yapılacak olan Van türküleri konseri Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesi nedeniyle iptal edildi.

Van'ın kurtuluş programları bugün yapılacak çeşitli panel, resim sergiyle devam edecek.