Aktif Eğitimciler Sendikası Kayseri Şubesi Başkanı Ayhan Kaya, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile ilgili skandalların bitmediğini belirterek, “Sınav girişinde adayların didik didik arandığı bir ortamda kopya iddiaları kafaları karıştırıyor. Herkesin girişte aranırken bir bürokratın kızının hiç aranmadığı iddiaları bu sınavdaki skandalların bitmek bilmeyeceğini gösteriyor” dedi.

Sendika Başkanı Ayhan Kaya, YGS ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “15 Mart 2015 Pazar günü yapılan YGS'de gün geçmiyor ki skandal bir haber çıkmasın. Kopya iddiaları, sosyal medya üzerinde paylaşılan soru kitapçığı sayfasına ait görüntü, soruların önce bir kısmının yayınlanması (gelen tepkiler üzerine soruların tamamı yayınlandı), yanlış ve iptal edilen soru, yanlış sınıfa alınan öğrencinin iki saat sonra sınıftan çıkarılması, herkesin didik didik arandığı bir yerde bir bürokratın kızının hiç aranmadan sınava alındığı iddiası gibi skandalların üstüne Kayseri’de bazı okullarda bayan güvenlik görevlilerin görevlendirilmediği, bayan öğrencilerin, yedek gözetmenler tarafından arama yapılarak salona alındığı gibi iddialar kamuoyunun tepkisini çekmiştir. Öğrencilerin ve velilerin tepkisini çeken bu uygulamalar, adeta sorunlar yumağı haline gelen YGS’de büyük mağduriyetler oluşturmuş ve haklı endişelere sebep olmuştur. Milyonlarca öğrenci ve aileleri açısından hayatî önem arzu eden bu sınavın daha dikkatli ve önemine yakışır bir şekilde, insanların aklında çeşitli sorular bırakmadan uygulanması gerekir. Sınav için güvenlik tedbirlerinin artırılması, yetersiz geliyorsa özel güvenlikten destek alınması gerekir.”

Ayhan Kaya, ayrıca son 5 yılın YGS sonuçlarının analizi, eğitim kalitesindeki dramatik düşüşü gözler önüne serdiğini belirterek, şu ifadelerde bulundu: “Baraj puanını geçen aday sayısındaki gerileme ve Türkçe, matematik ve fen bilimleri gibi testlerde doğru cevap ortalamalarının her yıl biraz daha azalması Milli Eğitim sistemindeki kötü gidişi bir kez daha gündeme taşıdı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin verilerine göre 0,5’ten küçük olduğu için puanı hesaplanmayan aday sayısı 2010 yılında 14 bin 156 iken bu rakam geçtiğimiz pazar günü yapılan 2015 YGS’de 42 bin 555’e çıktı. Uzmanlar bunların büyük kısmının sıfır çeken adaylardan oluştuğunu belirtiyor. ÖSYM, iki yıldır sıfır neti olan adayların sayısını açıklamıyor. Uzmanlar, puan hesaplamasına yetecek sayıda doğru cevabın olmaması veya yeterli soru yapılmaması durumunda adayların puanlarının hesaplanmadığını belirtiyor. Buna göre dört testten 1 neti dahi olmayan adayın puanı hesaplanmıyor.”

12 yıl eğitim görmüş öğrencilerimizin YGS’deki doğru cevap ortalamalarının bu derece düşük olmasının masaya yatırılması gerektiğini söyleyen Kaya, “On binlerce öğrencinin sıfır puan çekmesi hükümetin eğitim politikaları ve MEB yönetimine dair siyasi kaygıları ön planda tutan plan ve projelerinin çöktüğünün delilidir. Bütçeden en çok payın eğitime ayrılmasına rağmen sistemin içler acısı bir halde olduğunu görmek, eğitim paydaşlarını üzmekte ve geleceğimiz adına kaygılara sebep olmaktadır. Ülke eğitimini başarıyla organize etmesi ve yönetmesi gereken MEB’in sadece tasfiye, kadrolaşma ve fişleme iddiaları ile gündemde olması eğitimin içler acısı halini gizleyemiyor. Eğitim çalışanlarını özellikle öğretmenleri dikkate almadan ve itibarsızlaştırarak eğitimde başarılı olacaklarını zannedenler, eğitim kurumlarını ve çalışanlarını etkisiz hale getirdiler. Eğitim sisteminin, siyasi vesayetten kurtarılarak acilen insani bir mesele olarak ele alınması gerekmektedir” şeklinde açıklamada bulundu.